Kuusamon lukion laadunhallintamalli
Kuusamon lukion laadunhallinnan mallin keskeinen tehtävä on tukea ja vahvistaa Kuusamon lukion arvoperustan toteutumista. Arvot määrittävät ylevät tavoitteet, mutta ilman sujuvia arjen prosesseja, visiot ja strategiat ovat kuitenkin vain sanahelinää. Totesimmekin siis jo prosessiin ryhtyessämme, että laadunhallintamallin rakentamisen lähtökohtana on oltava käytännön toteutuksen ja ylläpidon jouhevuus myös hankkeen päättymisen jälkeen. Se edellyttää laadunhallintamallin vahvaa integrointia koulun arkipäivän käytänteisiin, niin että toteutuminen on koko yhteisön asia. Tähän artikkeliin on tiivistetty Kuusamon lukion laadunhallintamallin käytännön toteutus.
Opettajan käsikirja
Kuusamossa opetuksen ulkopuolisen toiminnan toteuttamista ja kehittämistä on toteutettu työryhmävetoisesti. Työryhmät ovat toteuttaneet tehtäviään ansiokkaasti aiemminkin, mutta aika ajoin keskusteluun on noussut informaation kulun haasteet ja kysymykset siitä, että mistä arkipäivän toiminnan kannalta olennainen tieto ja toimintaohjeet konkreettisesti löytyvät. Tässä yhteydessä havaittiin, että toiminnassamme on paljon hiljaista tietoa, tai sellaista tietoa, jonka sijainti on liian monen klikkauksen päässä. Päädyimme havaintoon:
“olemassa olevien tietolähteiden tehokas hyödyntäminen, datan käsittely ja hallinta on mahdollista, vain jos kaikki edellä mainittu on keskitettynä yhteen paikkaan.“
Tehdyn havainnon pohjalta ryhdyimme laatutyön kehittämisen ohella kokoamaan Google sites:iin “Opettajan käsikirjaa”. Käsikirja kokoaa yhteen kaiken olennaisen informaation mahdollisimman intuitiivisesti saavutettavaan muotoon. Käsikirja pitää sisällään toimintaa ohjaavat asiakirjat ja niiden pohjalta muodostetut toimintaohjeet, paljon päivittyvää arkipäiväntyötä määrittävää sisältöä, sekä myös laadunhallintajärjestelmän. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikki mahdollinen sisältö on löydyttävä Google Drive -ympäristöstä.






Käytännön toteutus
Kuusamon lukion johtoryhmä vastaa laadunhallintasysteemin ylläpidosta ja sen suunnitelmallisesta toteuttamisesta. Toteutusta ohjaa arvioitavien teemojen mukaisesti jaoteltu, kahden vuoden sykleissä etenevä CAF-mallista johdettu vuosikello. Laadunarvioinnin tehtävät jaetaan tasaisesti niin, että kaikki osa-alueet tulevat arvioiduiksi riittävän kattavasti, mutta niin että tehtävät eivät kuormita yksittäistä arviointia toteuttavaa työryhmää liikaa.
Arviointi tapahtuu Google Forms- kyselyiden avulla. Kaikki materiaali arvioinnin toteuttamiseksi on sisällytetty Google Sitesiin muodostettuun “Opettajan käsikirjaan”. Yhdessä kyselyssä käsitellään yhteen teemaan liittyviä koulukohtaisia väittämiä. Teemat ovat CAF-mallin mukaisten rakenteiden- ja toiminnan laadun osa-alueista johdettujen otsikoiden mukaisia.
- Työryhmä arvio puheenjohtajan johdolla yhden teeman kerrallaan. Arvio muodostetaan tarkastelemalla väitteeseen liittyviä tietolähteitä ja käymällä aiheesta keskustelua. Arvio perusteluineen kirjataan puheenjohtajan toimesta Google Forms- kyselyyn.
- Google Formsiin kirjatut vastaukset kirjautuvat suoraan myös Google Sheetsiin. Sheets-pohja on koodattu niin, että erilaiset vastaukset saavat arvion mukaisen värikoodin. Värikoodit mahdollistavat nopean reagoinnin, jo pelkän yleissilmäyksen perusteella. “Puuttuvaa” ja “alkavaa” tasoa ilmaisevaan värikoodiin reagoidaan muodostamalla arvioidusta aihealueesta laatukortti.
- Laatukortti toimii suunnitelmallisen kehittämisen työkaluna. Laatukorttiin kirjataan, kuinka kyseistä osa-aluetta ryhdytään suunnitelmallisesti kehittämään, kenen vastuulla toimenpiteet ovat ja milloin aihealue arvioidaan uudelleen.
Laadunhallinta mallin muodostaminen edellyttää kokemuksemme mukaan rakenteiden ja käytänteiden tarkastelua ja tarvittaessa muokkaamista niin, että suunnitelmallinen ja strukturoitu laadunhallinta on mahdollista. Prosessi mahdollistaa ja edellyttää vahvan osallisuuden koko työyhteisölle. Osallisuuden kokemuksen toteutuminen on edellytys onnistuneelle uuden toiminnan jalkauttamiselle.






Antti Murtoperä
vararehtori
Kuusamon lukio
Perttu Karjalainen
hankekoordinaattori
Kuusamon lukio
Katsothan myös kehittyvää toimintakulttuuria koskevan Kuusamon lukion laatiman laatukortin “Opettajan digitaalinen käsikirja, johon on integroituna laadunhallinta systeemi”.






