Projektiviikko avaa uusia yhteyksiä ja tarjoaa erilaisia oppimisympäristöjä ja työtapoja
Mikkelin lukio toteutti yhdessä muiden toisen asteen oppilaitosten kanssa projektiviikon 3-7.4. 2017. Opiskelijoilla oli valittavanaan 30 erilaista opintokokonaisuutta asiakaspalvelusta ekoterapiaan, ensiapuun ja elämyspedagogiikkaan.
Projektiviikko rakennettiin teemalla ”Yhdessä”. Tavoitteena oli yhteistyö yli koulu- ja oppiainerajojen. Pyrimme ”ulos koulusta” ja halusimme rakentaa uudenlaisia opintokokonaisuuksia uusissa ympäristöissä uusien yhteistyökumppanien kanssa. Työtavat valittiin mahdollisimman käytännönläheisiksi. Lukioiden lisäksi mukana olivat ammattiopisto, Otavan opisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Mikkelin yliopistokeskus, useat yritykset, yhdistykset ja järjestöt.
Jokaista lukion jaksoa lyhennettiin yhdellä päivällä, ja näin vapautuneet 5 päivää käytettiin projektiviikkoon. Se sijoitettiin jaksojen 4 ja 5 vaihteeseen. Opiskelijat saivat valita viikon mittaisen projektiviikkokurssinsa vapaasti kiinnostuksensa mukaan. Ilmoittautuminen tapahtui internetin kautta kansalaisopiston järjestelmää käyttäen. Kullakin kurssilla oli vapaus laatia oma ryhmäkokonsa, ohjelmansa ja aikataulunsa.
Opiskelijoiden palaute oli pääosin erittäin myönteistä.
Projektiviikko toteutettiin Mikkelissä ensimmäistä kertaa. Kun mukana on 650 opiskelijaa, 13 opetusta järjestävää tahoa, lukuisia asiantuntijavierailuja ja vierailukohteita, huomioitavia yksityiskohtia on paljon. Mikkelin lukiossa organisoinnista vastasi erillinen projektiviikkotiimi.
Suunnittelussa keskeisiä asioita ovat:
- yhteisen työskentelytavan rakentaminen eri toimijoiden kesken
- myönteisen asenteen muokkaaminen (opettajien ja opiskelijoiden muutosvastarinta uuden edessä)
- selkeä, oikea-aikainen, kaikki tahot huomioiva tiedottaminen
- kurssitarjottimen selkeys ja informatiivisuus
- ilmoittautumisjärjestelyjen tasapuolisuus ja sujuvuus
- selkeä, yhtenäinen poissaololinjaus
- projektiviikkoa varten saatiin resursointiin ja koordinointiin lisärahoitusta YES-yrittäjyyskasvatushankkeesta
Sivistystoimen ”korvamerkityn” budjetin lisäksi saimme lisäapua sekä resurssointiin että koordinointiin YES-yrittäjyyskasvatushankkeesta.
Palautekyselyssä projektiviikko sai kokonaisuutena hyvän arvosanan kaikilta osallistujatahoilta. Projektiviikon aikainen yhteistyö on myös avannut yhteyksiä korkeakouluopintoihin. Lukio-opiskelijat ovat sen jälkeen valinneet aiempaa enemmän kursseja ammattikorkeakoulun avoimesta opintotarjonnasta.
Vuoden 2018 projektiviikon suunnittelu on käynnissä. Toteutustapa on edellisen kaltainen. Ajankohta on siirretty myöhemmäksi, huhtikuun lopulle, keväämmälle ja selkeästi ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Edellisvuoden palautteen pohjalta toiminnallisuutta ja käytännönläheisyyttä pyritään entisestään lisäämään ja opettajien keskinäistä työnjakoa tasaamaan. Projektiviikolle halutaan myös parempaa näkyvyyttä mediassa. Uusina sisältöinä tarjolle tullee mm. aarteenmetsästystä ja arkeologiaa, matkailuopastusta, liikunta- ja hyvinvointiteknologiaa sekä ”Meidän juttu”, kurssi, jonka opiskelijaryhmä voi rakentaa itselleen ja muille.
https://kurssi.tv/permalink/v125a9e69fcb5s3cbnj8/
Uutta lukiota rakentamassaLukioiden kehittämisverkoston julkaisu #14.4.2018