Psykologikurs förenar gymnasium och högskola
En ny gymnasielag är på kommande (2019) och en av nyheterna är att gymnasierna blir skyldiga att ordna en del av studierna i samarbete med högskolor. Inom Luke-projektet har jag varit med och utvecklat en produkt som kan ses som ett exempel på hur detta samarbete kan utformas och genomföras i praktiken. I korthet handlar det om att gymnasiestuderande och högskolestuderande aktiveras och möts inom ramen för en ny tillämpad kurs i psykologi. Båda parter drar nytta av samarbetet i och med att de högskolestuderande erhåller akademiska studiepoäng och gymnasiestuderandena en tillämpad psykologikurs. Kursens mervärde är att den är gratis för deltagarna och den fungerar också samtidigt som kompetensutveckling för de psykologilärare som väljer att delta.
Initiativet till den nya kursen togs av mig i samarbete med professorn i tillämpad psykologi Patrick Jern vid Åbo akademi. I januari 2017 besökte en grupp lärare inom vårt Luke-nätverk Åbo Akademi och besökte då bl.a. psykologiska institutionen, med professor Patrick Jern som värd. Hösten 2017 fungerade som planeringsperiod för själva innehållet som huvudsakligen utarbetades av två psykologistuderande vid Åbo Akademi; Emily von Julin och Christa Bäckström. Som handledare fungerade professor Jern. I januari 2018 började kursinnehållet utkristalliseras och i februari genomfördes kursen under två hela närstudiedagar (21–22.2.18) vid gymnasiet i Petalax. Inbjudan till kursen riktades till alla abiturienter inom Vi7-gymnasierna samt Pedersöre gymnasium (som också är med i Luke-projektet). Psykologilärarna inom respektive gymnasier uppmanades rikta inbjudan i första hand till de abiturienter som är intresserade av psykologistudier efter gymnasiet. I slutändan blev det sammanlagt tio gymnasiestuderande som deltog i den nya kursen ”Psykologi efter gymnasiet”. De flesta valde att endast delta i närstudietillfällena medan tre elever valde att också avlägga en avslutande hemuppgift för att få till godo en tillämpad psykologikurs. Denna hemuppgift omfattade planering och genomförande av en egen undersökning.
Vi valde alltså att namnge kursen som ”Psykologi efter gymnasiet” eftersom tanken är att kursen ska bidra med en översikt av vad studerande kan förvänta sig av akademiska studier i psykologi. Vi valde att inte utforma kursen som en traditionell prepkurs eftersom antagningskriterierna till universiteten kommer att ändras inom de närmaste åren där fokus mera kommer att ligga studentexamensbetygen. Nedan själva kursbeskrivningen som skickades ut till deltagarna på förhand:
Syftet med kursen är att gymnasiestuderande bekantar sig med hur psykologin ser ut efter gymnasiet på universitetsnivå. Kursen leds av två psykologistuderande från Åbo Akademi och består av två närstudiedagar. Under kursens gång kommer vi att fundera på varför forskning är viktigt för psykologi som vetenskap samt i arbetslivet.
Vi tittar bl.a. på myter och etiska frågeställningar inom psykologi och arbetar delvis med dessa i grupper. Kursen kommer att fungera som en bro mellan gymnasie- och universitetspsykologi där vi fördjupar oss i både nya och bekanta områden. Examinationsformen för kursen blir en hemuppgift som utförs efter närstudiedagarna.
Kursupplägget och genomförandet av kursen planerades alltså i huvudsak av högskolestuderande Emily von Julin och Christa Bäckström som fungerade som lärare och examinator i kursen. Deras upplägg gick i stort ut på föreläsningar som varvades med gruppdiskussioner och mindre övningar. Själva kursinnehållet kunde komprimeras i följande fyra huvudpunkter:
- Presentation av utbildningslinjen för psykologi samt arbetsmöjligheter efter avklarade studier
- Vetenskapligt tänkande och forskningens betydelse för ämnet psykologi
- Evidensbaserad praxis och vanliga missuppfattningar inom ämnet psykologi
- Forskningsupplägg och genomförande av en undersökning
Undervisningsmaterialet bestod i huvudsak av powerpoint-presentationer som deltagarna fick ta del av via en molntjänst. Detta material uppskattades inte enbart av deltagarna utan också av de psykologilärare (3 st) som deltog i kursen som observatörer. Utifrån min roll som psykologilärare upplevde jag det som mycket givande att vara med som observatör men också som deltagare i olika diskussioner. För oss psykologilärare på plats fungerade kursen som en slags fortbildning där vi fick tillfälle att syna vår egen undervisning i gymnasiet. Personligen upplevde jag mötet med universitetet som mycket meningsfullt med tanke på mitt fortsatta arbete.
Avslutningsvis kan jag konstatera att vi lyckats skapa en meningsfull och lyckad produkt som kan fungera som ett gott exempel på fungerande samarbetspraxis mellan andra och tredje stadiet. Tanken är nu att detta samarbete ska fortsätta och utvecklas med nya samarbetsformer. Ett exempel på en dylik samarbetsform är möjligheten för gymnasiestuderande att avlägga akademiska kurser redan i gymnasiet. I den processen har vi i dagsläget redan kommit så långt att vi skapat förutsättningar för gymnasiestuderande att avlägga två olika kurser i psykologi vid Åbo Akademi, nämligen kurserna ”Personlighetspsykologi” och ”Utvecklingspsykologi” med omfattningen 5 studiepoäng vardera. Dessa kurser kan gymnasiestuderande avlägga på distans. Vårens abiturienter vid Gymnasiet i Petalax som skrivet ämnet psykologi i studentexamen kommer att erbjudas denna möjlighet.
Läs också artikeln i Vasabladet 22.2.2018
Uutta lukiota rakentamassaLukioiden kehittämisverkoston julkaisu #14.4.2018