Kolme konkreettista keinoa kohti laadukasta ja hyvinvoivaa lukiota – Puolivälikysely, häirintäilmoitus ja nimitarrat

Sanna Eskelinen & Oski Vidgren, Gradia-lukiot, Jyväskylä

Osa­na han­ket­ta syn­tyi muu­ta­mia konk­reet­ti­sia työ­ka­lu­ja. Nämä työ­ka­lut ovat hy­vin ar­ki­sia ja ma­ta­lan kyn­nyk­sen kei­no­ja, joi­den avul­la voi­daan pa­ran­taa toi­min­nan laa­tua ja opis­ke­li­joi­den hy­vin­voin­tia. Työ­ka­lu­jen käyt­töön­otto on help­poa, ja näin ol­len nii­tä voi hel­pos­ti ot­taa käyt­töön muis­sa­kin oppi­lai­tok­sis­sa tar­peen mu­kaan. 

 

Häirintäilmoitus madaltaa kynnystä ilmoittaa epäasiallisesta käytöksestä 

Osa­na hy­vin­voin­nin ja osal­li­suu­den sekä saa­vu­tet­ta­van lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen ke­hit­tä­mis­tä Laa­tu­a­pi­la-hank­kees­sa ha­lut­tiin pa­ran­taa opis­ke­li­joi­den mah­dol­li­suut­ta il­moit­taa ko­ke­mas­taan kiu­saa­mi­ses­ta tai häi­rin­näs­tä. Syn­tyi idea käy­tä­vil­lä, info­tele­vi­si­ois­sa ja net­ti­si­vuil­la esil­lä ole­vis­ta pos­te­reis­ta, jois­sa ku­va­taan kiu­saa­mi­sen ja häi­rin­nän eri muo­to­ja ja joi­den kaut­ta pää­see lo­mak­keel­le, jos­sa voi il­moit­taa ko­ke­mas­taan kiu­saa­mi­ses­ta tai häi­rin­näs­tä. 

Lo­ma­ke ei kor­vaa hen­ki­lö­kun­nan roo­lia kiu­saa­mi­seen ja häi­rin­tään puut­tu­mi­ses­sa tai pois­ta opis­ke­li­jal­ta mah­dol­li­suut­ta ker­toa hen­ki­lö­kun­nal­le ko­ke­mas­taan kiu­saa­mi­ses­ta tai häi­rin­näs­tä. Sen si­jaan lo­ma­ke tuo opis­ke­li­jal­le uu­den mah­dol­li­suu­den il­moi­tuk­sen te­koon. Lo­mak­keen kaut­ta jä­te­tyn yh­tey­den­oton kä­sit­te­lyyn tu­lee oppi­lai­tok­ses­sa olla sel­keä pro­ses­si.   

Gra­di­as­sa il­moi­tus­ka­na­va on to­teu­tet­tu Whist­leb­lo­wing-alus­tal­le, joka on ra­ken­net­tu erit­täin luot­ta­muk­sel­lis­ten tie­to­jen kä­sit­te­lyä var­ten. Lo­mak­keen kaut­ta jä­tet­ty yh­tey­den­otto myös kä­si­tel­lään eh­dot­to­man luot­ta­muk­sel­li­ses­ti. Il­moi­tuk­sen voi ha­lu­tes­saan teh­dä ni­met­tö­mä­nä. Lä­het­tä­mi­sen yh­tey­des­sä opis­ke­li­ja saa tun­nis­teen, jon­ka avul­la hän voi käy­dä kat­so­mas­sa, mis­sä vai­hees­sa il­moi­tuk­sen kä­sit­te­ly on.   

Lo­mak­keel­la on kak­si eri vaih­to­eh­toa: il­moi­tus kiu­saa­mi­ses­ta ja il­moi­tus sek­su­aa­li­ses­ta häi­rin­näs­tä. Kiu­saa­mis­il­moi­tuk­sen oi­ke­al­le ta­hol­le oh­jaa kiu­saa­mis­il­moi­tus­ten kä­sit­te­ly­ryh­mä. Häi­rin­tä­il­moi­tuk­set taas kä­sit­te­lee häi­rin­tä­yh­dys­hen­ki­lö.   

Hy­vin­voin­tia ja osal­li­suut­ta edis­tä­väs­sä lu­ki­os­sa kiu­saa­mis­ta, häi­rin­tää, väki­val­taa, ra­sis­mia tai syr­jin­tää ei hy­väk­sy­tä mis­sään muo­dos­sa. Uu­den säh­köi­sen il­moi­tus­ka­na­van ta­voit­tee­na on ma­dal­taa kyn­nys­tä kiu­saa­mi­sen ja häi­rin­nän ko­ke­muk­sen il­moit­ta­mi­seen ja tätä kaut­ta li­sä­tä oppi­lai­tok­sen mah­dol­li­suuk­sia sii­hen puut­tu­mi­seen.   

Puolivälikysely kehittää vuorovaikutusta opintojakson aikana 

Gra­di­al­la jär­jes­te­tyis­sä opis­ke­li­joi­den hy­vin­voin­ti­pa­jois­sa he­rä­si kes­kus­te­lua opin­to­jak­so­pa­laut­tei­den an­ta­mi­ses­ta. Opis­ke­li­jat toi­voi­vat, että opet­ta­jat ke­rää­vät pa­lau­tet­ta, saa­dus­ta pa­laut­tees­ta kes­kus­tel­laan ja pa­laut­tee­seen re­a­goi­daan. Opin­to­jak­so­pa­lau­tet­ta var­mas­ti ke­rä­tään­kin mel­ko pal­jon, mut­ta pa­laut­teen­anto­het­ken si­joit­tu­es­sa opin­to­jak­son lop­puun voi olla han­ka­laa kes­kus­tel­la opis­ke­li­ja­ryh­män kans­sa saa­dus­ta pa­laut­tees­ta, saa­ti re­a­goi­da sii­hen, mi­kä­li ryh­mä siir­tyy toi­sel­le opet­ta­jal­le tai ryh­mä ei opis­ke­le oppi­ai­net­ta seu­raa­vas­sa jak­sos­sa. 

Syn­tyi aja­tus jak­son puo­li­väli­ky­se­lys­tä, joka ni­men­sä mu­kai­ses­ti tee­te­tään noin jak­son puo­les­sa vä­lis­sä. Gra­dia-lu­ki­os­sa puo­li­väli­ky­se­ly teh­dään Mood­les­sa, jon­ne on ra­ken­net­tu moni­va­lin­ta­ky­sy­myk­siä si­säl­tä­vä ky­se­ly­lo­ma­ke. Ky­sy­myk­set liit­ty­vät opis­ke­li­jan omaan toi­min­taan, ryh­män toi­min­taan ja opet­ta­jan toi­min­taan opin­to­jak­son ai­ka­na. Ky­sy­myk­set ovat moni­va­lin­ta­ky­sy­myk­siä, mikä te­kee ky­se­lyn täyt­tä­mi­ses­tä no­pe­aa. Opis­ke­li­jat ei­vät näe tois­ten­sa vas­tauk­sia, mut­ta opet­ta­ja nä­kee sekä vas­taus­ten yh­teen­ve­don että ha­lu­tes­saan yk­sit­täis­ten opis­ke­li­joi­den vas­tauk­set.   

Ky­se­lyn ta­voit­tee­na on tuot­taa opet­ta­jal­le tie­toa opin­to­jak­son ope­tuk­ses­ta sekä ryh­män ja yk­si­löi­den toi­min­nas­ta opin­to­jak­sol­la. Ky­se­lyä voi hyö­dyn­tää myös yh­tei­sen kes­kus­te­lun sekä poh­din­nan he­rät­te­li­jä­nä opet­ta­jan ja opis­ke­li­joi­den vä­lil­lä. Jat­ke­taan­ko opin­to­jak­sol­la sa­maan ta­paan, onko opet­ta­jan tai opis­ke­li­joi­den it­sen­sä syy­tä kiin­nit­tää eri­tyis­tä huo­mi­o­ta jo­hon­kin asi­aan tai onko jo­ta­kin toi­min­ta­ta­paa sel­väs­ti syy­tä muut­taa, mi­kä­li se on mah­dol­lis­ta? Tar­vit­ta­es­sa opet­ta­ja voi myös kes­kus­tel­la yk­sit­täis­ten opis­ke­li­joi­den kans­sa, mi­kä­li jon­kun opis­ke­li­jan vas­tauk­sis­ta he­rää huo­li esi­mer­kik­si ryh­mään liit­ty­vis­tä on­gel­mis­ta tai op­pi­mi­sen haas­teis­ta.   

Puo­li­väli­ky­se­lyä on pi­lo­toi­tu Gra­dia-lu­ki­ois­sa syk­syn 2024 ai­ka­na, ja sitä ke­hi­te­tään saa­dun pa­laut­teen pe­rus­teel­la. Toi­vei­ta on tul­lut esi­mer­kik­si avo­vas­taus­ten li­sää­mi­ses­tä ky­se­ly­lo­mak­kee­seen ja mah­dol­li­suu­des­ta li­sä­tä lo­mak­kee­seen omia ky­sy­myk­siä. On myös poh­dit­ta­va, onko ky­se­lyä tar­ve teet­tää jo­kai­sel­la opin­to­jak­sol­la vai riit­tää­kö, että opet­ta­ja teet­tää ky­se­lyn esi­mer­kik­si vain sil­loin, kun ope­tus al­kaa ko­ko­naan uu­den ryh­män kans­sa. 

Täl­lä het­kel­lä ky­se­ly on ensi­si­jai­ses­ti tar­koi­tet­tu opet­ta­jien työ­vä­li­neek­si oman ope­tuk­sen ke­hit­tä­mi­seen, mut­ta jat­kos­sa ky­se­lyn kaut­ta voi­daan saa­da laa­jem­mal­ti­kin mie­len­kiin­tois­ta tie­toa esi­mer­kik­si ryh­mien toi­min­nas­ta tai opis­ke­li­joi­den ko­ke­muk­ses­ta opin­to­jak­so­jen työ­mää­riin liit­ty­en.  

Ky­se­ly liit­tyy vah­vas­ti myös op­pi­mi­sen laa­tuun ja opis­ke­li­joi­den hy­vin­voin­tiin. Hy­vin­voin­ti ja osal­li­suus si­säl­tää muun mu­as­sa opis­ke­li­joi­den ko­ke­muk­sen tur­val­li­ses­ta opis­ke­lu­ilma­pii­ris­tä, mah­dol­li­suu­den vai­kut­taa ope­tuk­seen ja op­pi­mi­sen mah­dol­lis­ta­van, koh­tuul­li­sen työ­mää­rän sekä työ­rau­han ta­kaa­mi­sen. Laa­duk­kaan op­pi­mi­sen näkö­kul­mas­ta taas opis­ke­li­jan tu­lee esi­mer­kik­si ym­mär­tää ar­vi­oin­ti­pe­rus­teet, saa­da moni­puo­li­sia mah­dol­li­suuk­sia näyt­tää osaa­mis­taan ja op­pia oman toi­min­nan oh­jaus­ta ja itse­ar­vi­oin­tia. Puo­li­väli­ky­se­ly oh­jaa niin opet­ta­jaa kuin opis­ke­li­jaa­kin poh­ti­maan kaik­kia näi­tä asi­oi­ta ja toi­mii hy­vä­nä kes­kus­te­lun­a­vauk­se­na opet­ta­jan ja opis­ke­li­joi­den vä­lil­lä. 

KUVA

Nimitarrat tukevat opiskelijantuntemusta ja vahvistavat osallisuuden kokemusta 

Suu­ris­sa lu­ki­ois­sa opet­ta­ja koh­taa vuo­den ai­ka­na suu­ren mää­rän opis­ke­li­joi­ta. Jois­sain oppi­ai­neis­sa opis­ke­li­jat saat­ta­vat vaih­tua kai­kil­le opin­to­jak­soil­la, ja jois­sain oppi­ai­neis­sa ryh­mät saat­ta­vat säi­lyä mel­ko sa­man­lai­si­na pit­ki­ä­kin ai­ko­ja. Joka ta­pauk­ses­sa ni­mien muis­ta­mi­nen ei ole aina help­poa, ja se vaa­tii opet­ta­jal­ta pal­jon vai­van­nä­köä. 

Gra­dia-lu­ki­ois­sa jär­jes­te­tyis­sä hy­vin­voin­ti­pa­jois­sa he­rä­tel­tiin kes­kus­te­lua opis­ke­li­joi­den hy­vin­voin­nis­ta ja osal­li­suu­des­ta, ja yh­des­sä pa­jas­sa kuul­tiin in­no­vaa­tio, jon­ka han­ke­toi­mi­jat ha­lu­si­vat ot­taa jat­ko­ke­hi­tyk­seen. Schild­tin lu­ki­on opet­ta­ja Mar­ko Ma­ti­lai­nen toi esil­le ke­hit­tä­män­sä hy­vin toi­mi­van ja hel­pos­ti käyt­töön otet­ta­van ide­an: opis­ke­li­joi­den tie­to­ko­nei­den kan­siin voi­tai­siin lii­ma­ta tar­rat, jois­ta hei­dän ni­men­sä oli­si help­po lu­kea. Näin jo­kai­nen tu­li­si jo opin­to­jak­son alus­ta kut­su­tuk­si omal­la ni­mel­lään, mikä eh­dot­to­mas­ti li­sää ko­ke­mus­ta näh­dyk­si tu­le­mi­ses­ta. Myös opis­ke­li­ja­tun­te­mus al­kaa muo­dos­tua ai­kai­sem­min, kun opet­ta­ja al­kaa hah­mot­taa ryh­män opis­ke­li­joi­den ni­met jo jak­son alus­sa. 

Ma­ti­lai­sen mu­kaan tar­ral­la on nel­jä ta­voi­tet­ta: 1) opis­ke­li­joi­den ja opet­ta­jien on help­po op­pia tois­ten­sa ni­met 2) yh­tei­nen kou­lun logo tar­ras­sa li­sää yh­tei­söl­li­syy­den ko­ke­mus­ta 3) tar­ras­sa on kou­lun tun­nus­lau­se, jo­ten se­kin tu­lee kai­kil­le tu­tum­mak­si 4) opis­ke­li­jan on myös hel­pom­paa tun­nis­taa oma tie­to­ko­neen­sa mui­den jou­kos­ta, mi­kä­li se esi­mer­kik­si ka­to­aa tai unoh­tuu luok­kaan.  

Schild­tin lu­ki­on tar­ro­jen vi­su­aa­li­sen il­meen suun­nit­te­li kuva­tai­teen opet­ta­ja Han­na Leh­to­nen. Lu­ki­on lo­gos­sa on sy­dän muis­tut­ta­mas­sa opis­ke­li­joi­ta sy­dä­mel­li­sen käyt­täy­ty­mi­sen mer­ki­tyk­ses­tä. Myös Jy­väs­ky­län Ly­se­on lu­ki­ol­la on oma tar­ran­sa. Tar­rat pai­na­tet­tiin koo­tus­ti koko oppi­lai­tok­sel­le Gra­di­an am­mat­ti­o­pis­ton opis­ke­li­ja­pai­nos­sa opis­ke­li­ja­työ­nä.  

Schild­tin lu­kio tar­ra

Nimitarrojen kaltaiset pienet teot voivat lisätä merkittävästi opiskelijoiden ja opettajien hyvinvointia sekä osallisuuden kokemusta. Opettajien kokeilujen ja hyvien ideoiden jakamiseen tarvitaan kuitenkin aika ja paikka. Hankkeessa järjestetyt työpajat ovat hyvä esimerkki tilaisuudesta, joka mahdollistaa opettajien hyvien ideoiden jakamisen ja tätä kautta käytäntöön viemisen.  

Laa­tu teh­dään yh­des­säLaa­tu­a­pi­la-hank­keen lop­pu­jul­kai­su13.11.2024