Askeleita hyvään arkeen -hyvinvointimallin rakentaminen

Satu Nylander, Ammattiopisto Tavastia, Hämeenlinna

Läh­dim­me koko Laa­tu­a­pi­la-hank­keen ver­kos­ton kans­sa ra­ken­ta­maan lu­ki­oi­den käyt­töön hy­vin­voin­ti­mal­lia. Lu­ki­on ope­tus­suun­ni­tel­ma (LOPS2021) mää­rit­te­lee kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jän, oppi­lai­tok­sen joh­don sekä hen­ki­lös­tön (eri­tyi­ses­ti opet­ta­jien) teh­tä­viä ja vas­tui­ta. Opis­ke­lu­huol­lon hen­ki­lö­kun­nan teh­tä­vät mää­räy­ty­vät­kin erik­seen la­kien ja opis­ke­lu­huol­to­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti. LOP­Sin koko si­säl­tö avaa toi­min­ta­mal­lia, jon­ka mu­kai­ses­ti lu­ki­oi­den tu­lee suun­ni­tel­la ja to­teut­taa lu­ki­o­kou­lu­tus­ta opis­ke­li­jan hy­vin­voin­ti ja osal­li­suus huo­mi­oi­den. Saa­dak­sem­me tee­man kui­ten­kin ko­ros­tu­maan ope­tus­hen­ki­lö­kun­nal­le­kin ar­ki­seen käyt­töön so­vel­tu­vak­si pää­dyim­me ra­ken­ta­maan LOP­Sin poh­jal­ta eril­li­sen vi­su­aa­li­sen hy­vin­voin­ti­mal­lin. 

Ra­ken­ta­mas­sam­me hy­vin­voin­ti­mal­lis­sa yh­dis­ty­vät niin ver­kos­to­lu­ki­oi­den par­haat käy­tän­nöt kuin ope­tus­suun­ni­tel­maan kir­ja­tut edel­ly­tyk­set­kin laa­duk­kaan lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­mi­sek­si. Mal­lin tar­koi­tus on olla niin käy­tän­nön­lä­hei­nen, että opis­ke­li­jat ja hen­ki­lö­kun­ta pys­ty­vät sil­mäi­le­mäl­lä­kin ha­vait­se­maan, kuin­ka moni­puo­li­ses­ta ai­hees­ta hy­vin­voin­nis­sa on kyse ja kuin­ka mo­nin eri ta­voin sitä voim­me ar­jes­sa to­teut­taa il­man suu­ria pon­nis­te­lu­ja. Ta­voit­tee­na on, että kaik­kien hy­vin­voin­ti ja osal­li­suus lu­ki­o­yh­tei­sös­sä li­sään­ty­vät sekä koko laa­tu­työn yh­teys ja mer­ki­tys tie­dos­te­taan sekä saa­daan nä­ky­väk­si. 

Hy­vin­voin­ti­mal­lim­me ra­ken­tuu 1) tasa-ar­vos­ta ja yh­den­ver­tai­suu­des­ta, 2) osal­li­suu­des­ta ja yh­tei­söl­li­syy­des­tä sekä 3) hy­vin­voin­nis­ta ja kes­tä­väs­tä tu­le­vai­suu­des­ta. Ku­kin näis­tä ja­kau­tuu vie­lä 3—8 tar­kem­paan osa-alu­ee­seen, joi­ta tar­kas­tel­laan sen mu­kaan, kuin­ka aihe nä­kyy LOPS2021:ssa, mitä tuo LOPS-si­säl­tö tar­koit­taa käy­tän­nös­sä, mil­lai­seen ta­voi­te­ti­laan ha­lu­am­me tee­mas­ta pääs­tä sekä mil­lai­sin käy­tän­nön te­oin ja toi­men­pi­tein ta­voit­tei­siin voi­si pääs­tä. Tar­koi­tuk­se­na on, että niin yk­sit­täi­nen opet­ta­ja kuin tii­mit ja koko lu­ki­o­kin voi­si­vat hyö­tyä mal­lis­ta ja sen si­säl­löis­tä — joko pie­ni­nä pa­loi­na tai laa­jem­pa­na suun­nan näyt­tä­jä­nä. 

 

Hyvinvointimallin käyttötapoja 

Hy­vin­voin­ti­mal­lia voi­daan käyt­tää esi­mer­kik­si 

 

Hyvinvointimallin työskentelyvaiheita ja suunnan muutoksia 

Mal­lia ra­ken­ta­es­sam­me tar­kas­te­lim­me jo­kai­sen han­ke­lu­ki­on osal­ta, mil­lai­sia hy­vin­voin­tiin liit­ty­viä ky­se­lyi­tä lu­ki­ois­sam­me on jo käy­tös­sä ja mil­lai­sia ky­sy­myk­siä niis­sä esi­te­tään: ovat­ko ne re­le­vant­te­ja. Sa­moin tar­kas­te­lim­me ky­se­ly­jen sys­te­maat­ti­suut­ta (kuin­ka usein tie­toa ke­rä­tään), sekä mis­tä ky­se­ly­jen tu­lok­set ovat löy­det­tä­vis­sä. Mie­tim­me, tu­li­si­ko jo­tain uu­sia ky­se­lyi­tä tai tie­don­haku­muo­to­ja li­sä­tä. Täs­sä yh­tey­des­sä kui­ten­kin to­te­sim­me, että ky­se­lyi­tä on jo niin pal­jon, että ne kat­ta­vat olen­nai­sim­mat si­säl­löt, joi­ta hy­vin­voin­nin eteen työs­ken­nel­les­sä ja sitä ke­hit­tä­es­sä on hyvä ot­taa huo­mi­oon. Täl­lä het­kel­lä käy­tös­sä ole­via ky­se­lyi­tä ovat esi­mer­kik­si kou­lu­ter­veys­ky­se­ly, 1. vuo­den opis­ke­li­joi­den tulo­ky­se­ly, 2. vuo­den opis­ke­li­joi­den ky­se­ly, abi­vuo­den päät­tö­ky­se­ly, lu­ki­o­lais­ba­ro­met­ri sekä TEA-vii­sa­ri­ky­se­ly. Myös Laa­tu­a­pi­la-hank­kees­sa tee­tim­me opis­ke­li­joil­le ky­se­lyn osal­li­suu­des­ta ja hy­vin­voin­nis­ta alku­syk­sys­tä 2023. 

Osa­na han­ke­työ­tä ja hy­vin­voin­ti­mal­lin ra­ken­ta­mis­ta tar­kas­te­lim­me muu­ta hy­vin­voin­tiin liit­ty­vää toi­min­taa lu­ki­ois­tam­me: mil­lai­sia hy­vin­voin­ti­suun­ni­tel­mia lu­ki­ois­sam­me on teh­ty ja mil­lais­ta opis­ke­li­ja­kun­ta­toi­min­taa meil­lä on? Kar­toit­ta­es­sam­me ti­lan­net­ta saim­me ko­koon lu­kui­sia hie­no­ja käy­tän­tei­tä eri lu­ki­ois­ta, joi­ta pää­sim­me bench­mark­kaa­maan ver­kos­tom­me si­säl­lä — on tee­ma­viik­ko­ja, väli­tun­ti­vä­li­nei­tä, rau­hoit­tu­mi­seen so­vel­tu­via ti­lo­ja, tu­tor- ja ker­ho­toi­min­taa ja vaik­ka mitä! 

Sy­ven­nyim­me poh­ti­maan, mi­ten voim­me ar­jes­sa po­si­tii­vi­sen psy­ko­lo­gi­an kei­noin huo­ma­ta ym­pä­ril­läm­me kaik­kea hy­vää ja vah­vis­taa sitä lu­ki­o­lais­ten sekä kol­le­goi­dem­me kes­ken. Täl­lai­sia kei­no­ja ovat esi­mer­kik­si yh­tei­söl­li­sen ja tur­val­li­sen ilma­pii­rin ra­ken­ta­mi­nen, vuo­ro­vai­ku­tus, vah­vuuk­sien tun­nis­ta­mi­nen ja sa­noit­ta­mi­nen, kiu­saa­mi­sen en­nal­ta­eh­käi­sy ja sii­hen liit­ty­vien toi­men­pi­tei­den ke­hit­tä­mi­nen (esim. il­moi­tus­mah­dol­li­suus) sekä er­go­no­mi­an huo­mi­oi­mi­nen. Kai­kes­ta täl­lai­ses­ta pit­käl­li­ses­tä tie­don koon­nis­ta ja sy­väl­li­sis­tä­kin kes­kus­te­luis­ta al­koi as­teit­tain ra­ken­tua mal­li, jon­ka lop­pu­tu­los­ta nyt As­ke­lei­ta hy­vään ar­keen -hy­vin­voin­ti­mal­li­na esit­te­lem­me. 

Hy­vin­voin­ti­mal­li on ko­ko­nai­suu­des­saan aoe.fi-si­vus­tol­la.

 Ter­ve­tu­loa kans­sam­me ra­ken­ta­maan yhä nä­ky­väm­pää hy­vin­voin­tia lu­ki­oi­hin🤗 

 

Laa­tu teh­dään yh­des­säLaa­tu­a­pi­la-hank­keen lop­pu­jul­kai­su13.11.2024