Opettajien osaamisen kehittäminen tukee laadukasta oppimista

Sanna Eskelinen, Gradia-lukiot, Jyväskylä

Yksi lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen nel­jäs­tä laa­tu­te­ki­jäs­tä on laa­du­kas op­pi­mi­nen, ja sen edel­ly­tys on am­mat­ti­tai­toi­nen, hy­vin­voi­va ja tar­vit­ta­vaa täy­den­nys­kou­lu­tus­ta saa­va hen­ki­lös­tö. Laa­duk­kaas­sa lu­ki­o­kou­lu­tuk­ses­sa hen­ki­lös­tön osaa­mis­ta ja osaa­mis­tar­pei­ta kar­toi­te­taan sekä osaa­mi­sen ke­hit­ty­mis­tä tu­e­taan ja seu­ra­taan.   

Opet­ta­jien osaa­mi­sen ke­hit­ty­mi­sen tu­ek­si Laa­tu­a­pi­la-hank­kees­sa laa­dit­tiin LOPS2021:n ylei­ses­sä osas­sa ku­vat­tuun osaa­mi­seen poh­jau­tu­vat opet­ta­jien osaa­mis­ku­vauk­set. Lu­ki­ois­sa työs­ken­te­le­mi­ses­sä vaa­dit­ta­va ylei­nen osaa­mi­nen tii­vis­tet­tiin hank­kees­sa yh­teen­tois­ta osaa­mis­a­lu­ee­seen: 

Hyvä perusosaaminen takaa tasalaatuisuuden  

Osaa­mis­ku­vauk­set läh­te­vät aja­tuk­ses­ta, että pe­rus­o­saa­mi­sen taso on riit­tä­vä ja mah­dol­lis­taa tasa­laa­tui­sen op­pi­mi­sen. Suo­rit­ta­man­sa tut­kin­non, työs­sä han­ki­tun ko­ke­muk­sen, pe­reh­dy­tyk­sen ja täy­den­nys­kou­lu­tuk­sen avul­la jo­kai­nen opet­ta­ja saa­vut­taa pe­rus­o­saa­mi­sen ta­son kai­kis­sa osaa­mis­a­lu­eis­sa. Osaa­mi­sen laa­juus voi kui­ten­kin vaih­del­la esi­mer­kik­si eri­tyis­teh­tä­vien, tut­kin­to­jen tai täy­den­nys­kou­lu­tuk­seen osal­lis­tu­mi­sen myö­tä. Siis­pä jo­kai­seen tun­nis­tet­tuun osaa­mi­sen osa-alu­ee­seen on laa­dit­tu hy­vän pe­rus­o­saa­mi­sen li­säk­si vah­van osaa­mi­sen sekä ke­hit­tä­mis­o­saa­mi­sen ku­vauk­set.   

Hyvä pe­rus­o­saa­mi­nen si­säl­tää asi­oi­ta, jot­ka opet­ta­jan tu­lee tie­tää, ym­mär­tää ja osa­ta, jot­ta hän voi teh­dä työ­tään lain ja ope­tus­suun­ni­tel­man edel­lyt­tä­mäl­lä ta­sol­la. Vah­va osaa­mi­nen taas si­säl­tää pe­rus­o­saa­mi­sen li­säk­si esi­mer­kik­si hen­ki­lö­koh­tais­ta ke­hit­ty­mis­tä osoit­ta­vien pe­da­go­gis­ten rat­kai­sui­den ko­kei­lua ja ke­hit­tä­mis­tä. Ke­hit­tä­mis­o­saa­mi­nen si­säl­tää edel­lis­ten osa-alu­ei­den li­säk­si sy­vem­pää kou­lut­tau­tu­mis­ta tai ke­hit­tä­mis­työ­tä, jon­ka vai­ku­tuk­set ulot­tu­vat laa­jal­le työ­yh­tei­söön tai ver­kos­to­ta­sol­le.  

Vaik­ka pe­rus­o­saa­mi­sen taso on riit­tä­vä, on työ­yh­tei­sön näkö­kul­mas­ta hyvä, että jo­kai­seen osaa­mis­a­lu­ee­seen löy­tyy hen­ki­lös­töä, jol­la on vah­vaa osaa­mis­ta ja ke­hit­tä­mis­o­saa­mis­ta. Se mah­dol­lis­taa toi­min­nan ke­hit­tä­mi­sen. Vah­vaa osaa­mis­ta omaa­vat opet­ta­jat voi­vat myös toi­mia tu­ke­na pe­reh­dyt­tä­mi­ses­sä ja aut­taa kol­le­goi­ta osaa­mi­sen ke­hit­tä­mi­ses­sä sekä mah­dol­li­sen osaa­mis­va­jeen täyt­tä­mi­ses­sä. 

Osaamiskuvausten käyttökohteet  

Osaa­mis­ku­vauk­sia voi­daan hyö­dyn­tää mo­nin ta­voin. Opet­ta­jal­le ne toi­mi­vat itse­ar­vi­oin­nin työ­ka­lu­na aut­ta­en ar­vi­oi­maan omaa osaa­mis­ta ja ke­hit­tä­mis­tar­pei­ta. Tii­mit ja aine­ryh­mät voi­vat hyö­dyn­tää osaa­mis­ku­vauk­sia yh­teis­ten vah­vuuk­sien tun­nis­ta­mi­ses­sa sekä ver­tais­op­pi­mis­mah­dol­li­suuk­sien ar­vi­oin­nis­sa. Reh­to­ril­le osaa­mis­ku­vauk­set tar­jo­a­vat työ­ka­lun työ­yh­tei­sön osaa­mi­sen tun­nis­ta­mi­seen, osaa­mi­sen ja­ka­mi­sen fa­si­li­toin­tiin sekä täy­den­nys­kou­lu­tus­ten suun­nit­te­luun. Osaa­mis­ku­vauk­sia voi­daan hyö­dyn­tää myös pe­reh­dy­tys­käy­tän­tei­den ke­hit­tä­mi­ses­sä.  

Osaa­mis­ku­vauk­sia pi­lo­toi­tiin ke­vääl­lä 2024 han­ke­toi­mi­joi­den lu­ki­ois­sa eri ta­voin. Esi­mer­kik­si Jy­väs­ky­läs­sä Gra­dia-lu­ki­ois­sa aine­ryh­mät poh­ti­vat, mil­lais­ta osaa­mis­ta aine­ryh­mäs­sä on eri osa-alu­eil­la ja mis­sä ken­ties on ke­hi­tet­tä­vää. Ke­vään työs­ken­te­lyn avul­la Gra­dia-lu­ki­oi­den luku­vuo­den 2024–2025 toi­min­nan yh­dek­si toi­min­nan pai­no­pis­te­a­lu­eek­si va­li­koi­tui yh­den­ver­tai­suus­o­saa­mi­sen pa­ris­sa työs­ken­te­ly ja vuo­si­suun­ni­tel­maan si­säl­ly­tet­tiin koko opet­ta­ja­kun­nal­le kou­lu­tus­ta kie­li­tie­toi­suu­des­ta. Gra­dia-lu­ki­ois­sa jär­jes­te­tään pe­da­go­gi­sia ilta­päi­vä­kah­ve­ja, jot­ka ovat ma­ta­lan kyn­nyk­sen kou­lu­tuk­sia, jois­sa opet­ta­jat kou­lut­ta­vat toi­si­aan pe­da­go­gi­sis­ta ai­heis­ta. Osa luku­vuo­den ai­ka­na jär­jes­tet­tä­vien pe­da­go­gis­ten ilta­päi­vä­kah­vien tee­mois­ta nou­see aine­ryh­mis­sä teh­ty­jen osaa­mi­sen ar­vi­oin­tien pe­rus­teel­la.  Kuo­pi­os­sa osaa­mis­ku­vauk­sia käy­tet­tiin on­nis­tu­nees­ti aine­ryh­mä­ke­hi­tys­kes­kus­te­luis­sa sekä osa­na uu­sien opet­ta­jien pe­reh­dy­tys­ma­te­ri­aa­lia.   

Osaamisen kehittäminen on jatkuva prosessi  

Osaa­mis­ku­vauk­set sa­noit­ta­vat laa­ja-alai­ses­ti opet­ta­jan työs­sä tar­vit­ta­vaa osaa­mis­ta. Li­säk­si ne vah­vis­ta­vat oman ja mui­den osaa­mi­sen ar­vos­ta­mis­ta sekä te­ke­vät osaa­mi­sen nä­ky­väk­si työ­yh­tei­sö­ta­sol­la. Täl­lai­nen nä­ky­väk­si te­ke­mi­nen edis­tää eri­tyis­o­saa­mi­sen ja­ka­mis­ta ja aut­taa työ­yh­tei­sön osaa­mi­sen kar­toit­ta­mi­ses­sa sekä täy­den­nys­kou­lu­tus­ten suun­nit­te­lus­sa.  

Osaa­mi­sen ke­hit­tä­mi­nen on jat­ku­va pro­ses­si, joka vai­kut­taa niin opet­ta­jan omaan hy­vin­voin­tiin ja työs­sä­jak­sa­mi­seen kuin koko kou­lu­yh­tei­söön­kin. Osaa­mis­tar­peet muut­tu­vat yh­teis­kun­nas­sa ta­pah­tu­vien muu­tos­ten myö­tä, ja sik­si myös osaa­mis­ku­vauk­sia on syy­tä tar­kas­tel­la ja päi­vit­tää ta­sai­sin väli­a­join. Esi­mer­kik­si ope­tuk­sen di­gi­ta­li­saa­tio on tuo­nut opet­ta­jan työ­hön ai­van uu­den­lai­sen osaa­mis­a­lu­een ja tar­peen ke­hit­tää no­pe­as­ti digi­val­miuk­sia ja digi­pe­da­go­giik­kaa. Myös kie­li­tie­toi­suus­o­saa­mi­sen tar­ve tun­nis­te­taan ny­kyi­sin ai­em­paa pa­rem­min, ja sen mer­ki­tys kou­lus­sa tu­lee to­den­nä­köi­ses­ti kas­va­maan en­ti­ses­tään. 

Eten­kin uu­sien asi­oi­den koh­dal­la on tär­ke­ää kä­si­tel­lä, min­kä­lais­ta osaa­mis­ta nii­den pa­ris­sa toi­mi­mi­nen vaa­tii. On tun­nis­tet­ta­va, mikä on riit­tä­vä osaa­mi­sen taso laa­duk­kaan ope­tuk­sen jär­jes­tä­mi­sek­si ja mil­lais­ta tu­kea sekä kou­lu­tus­ta työn­an­ta­jan on tar­jot­ta­va tä­män saa­vut­ta­mi­sek­si. Jot­ta työ­yh­tei­sös­sä us­kal­le­taan tuo­da esil­le omia epä­var­muuk­sia, tar­vi­taan avoi­muut­ta ja luot­ta­mus­ta. Tär­ke­ää on myös tuo­da esil­le ja tun­nis­taa omia vah­vuuk­sia. Kun nämä asi­at ovat työ­yh­tei­sös­sä kun­nos­sa, mah­dol­lis­tuu aito ja yh­tei­söl­li­nen osaa­mi­sen ja­ka­mi­nen, osaa­mi­sen ke­hit­ty­mi­nen ja tätä kaut­ta laa­du­kas op­pi­mi­nen.  

Ver­tais­ar­vi­oin­ti­mal­li on ko­ko­nai­suu­des­saan aoe.fi-si­vus­tol­la.

Laa­tu teh­dään yh­des­säLaa­tu­a­pi­la-hank­keen lop­pu­jul­kai­su13.11.2024