Tavastian lukioiden opettajat laatutyössä!
Satu Nylander, Ammattiopisto Tavastia, Hämeenlinna
Vietimme Tavastian lukioiden (Kauriala, Lyseo, Lammi ja Parola) opettajien kanssa 30.11.24 lauantaina antoisan ja laadukkaan päivän mm. ratkaisukeskeisen Toyota Kata-laatutyökalun ja sitä tukevien muiden työkalujen käytön merkeissä. Aamupäivän teemoina olivat opiskelijan tuntemus sekä moninaistuva lukio tutkimuksen valossa.
Iltapäivä painottui erityisesti laatutyöhön. Nostimme lyhyesti Laatuapila-hankkeessa tekemämme merkittävimmät työkalut esille. Tämän jälkeen Evelina Saarela Arter Oy:stä tuli alustamaan laatuajattelua hyvin käytännönläheisesti. Arter Oy tarjoaa erilaisia ratkaisuja toiminnan dokumentointiin ja selkeyttämiseen sekä kouluttamiseen tarjoten mm. asiantuntijakoulutuksia sekä ARC- ja IMS-ohjelmistoja, joilla pyritään tekemään organisaatioiden toimintaa läpinäkyväksi.
Evelina taustoitti meille laadun merkitystä ja avasi muutamia arjen sujuvoittamiseen soveltuvia työkaluja. Esimerkiksi vaatimustenmukaisuus ja toiminnan kehittäminen ruohonjuuritason näkemyksistä alkaen on kaiken A ja O. Tunnistaessamme erilaisia haasteita työssämme on tärkeää, että prosessit ovat kunnossa ja keskeiset toimijat tietävät tehtävänsä ja tarpeelliset kehityshavainnot ja -ehdotukset huomioidaan. Parhaimmillaan kehittäminen on innostavaa ja vältymme jatkuvalta tulipalojen sammuttelulta.
Artermaisesti Evelina kuvailee prosessia joukoksi toisiinsa liittyviä, toistuvia toimintamuotoja, joiden avulla syötteet (l. kehittämistarpeet l. INPUT) muutetaan erinäisten vaiheiden (l. TEMPUT) kautta toimiviksi ratkaisuiksi (l. OUTPUT). Prosessin tarkoituksena on siis tuottaa arvoa asiakkaille/käyttäjille, ja kuvailla, miten voisimme tehdä työmme parhaalla mahdollisella tavalla.





Jokainen työntekijä haluaa onnistua työssään. Inhimilliseen toimintaan liittyy silti aina virheiden mahdollisuus. Huolella mietittyjen ja kuvattujen prosessien (eli laatunäkökulman) kautta virheitä voidaan pyrkiä välttämään, ja siten annetaan jokaiselle työntekijälle mahdollisuus onnistua työssään ja tehdä korjauksia prosessiin silloin, kun siihen on tarvetta. Prosesseja tulisikin tarkastella noin puolivuosittain, jotta ne eivät jää käyttämättöminä unohduksiin minkään tiedonhallintajärjestelmän syövereihin.
Laatutyökalut käyttöön!
Käytännön työkaluina PDCA-ajattelu toimii erilaisten projektien toteutuksen muistisääntönä loistavasti: plan~suunnittele, do ~tee, check ~tarkasta, act ~toimi.
Toisinaan ongelma saattaa olla kovin piilossa, ja sitä voidaan kaivella esimerkiksi 5 x MIKSI-juurisyytyökalun avulla. Tässä keskitytään aina prosessista johtuviin syihin, eli syyttelynäkökulma tulee unohtaa, vaikka MIKSi-kysymys herkästi inhimillisesti ajateltuna voi tällaiseen suuntaan ajattelua viedä. Mikään toistuva laatuvirhe ei milloinkaan ole yksittäisestä henkilöstä johtuva, vaan huomio tulee viedä prosessiin: mikä siellä ei toimi ja estää ihmisiä tekemästä työtään kunnolla? Ovatko vastuut epäselvät tai onko työohjeissa puutteita? Onko resursseissa tai työnjaossa viilattavaa?





Kolmas laatutyöskentelyyn soveltuva tarkastelutyökalu on seitsemän hukan lajia, jonka avulla voimme saattaa näkyväksi mahdolliset hidasteet tai vaikkapa päällekkäisyydet. Nämä hukan lajit ovat ylituotanto/ odottelu/ ylimääräinen kuljetus/ yliprosessointi/varastointi/ turha liike/ virhekappaleet.





Eikö olisi hienoa, jos… ?
Näillä sanoilla lähdimme varsinaiseen työpajatyöskentelyyn. Opettajat kustakin lukiosta pääsivät pienryhmissä keskustelemaan ja toteamaan mahdollisuutensa itse vaikuttaa omalla toiminnallaan laadun parantamiseen kouluillaan tärkeiksi katsomissaan teemoissa. Tässä ajatteluttamisessa käytössämme oli nk. Toyota Kata-metodi.





Emme pysty yleensä hallitsemaan koko toimintaympäristöä, mutta kata-mallin avulla saamme tavan lähestyä haasteita omista käytännön lähtökohdista käsin.
Tässä mallissa määritämme ensin halutun VISION.
- Haastamme itsemme muuttamaan toimintatapoja 6kk—3 vuoden säteellä.
- Luomme nykytilasta ymmärryksen, miten asia on nyt.
- Pilkomme haasteen (nro 1) pienempiin paloihin (miten asia on esim. 1vk —3kk kuluttua).
- Tunnistetaan ja pyritään ratkomaan tai ainakin pehmentämään tiellä olevia esteitä.
Näiden vaiheiden jälkeen aloitamme kierroksen uudelleen ja pureudumme seuraavaan kehittämispalaseen.
Laatu tehdään yhdessäLaatuapila-hankkeen loppujulkaisu13.11.2024