Tavastian lukioiden opettajat laatutyössä!

Satu Nylander, Ammattiopisto Tavastia, Hämeenlinna

Vie­tim­me Ta­vas­ti­an lu­ki­oi­den (Kau­ri­a­la, Ly­seo, Lam­mi ja Pa­ro­la) opet­ta­jien kans­sa 30.11.24 lau­an­tai­na an­toi­san ja laa­duk­kaan päi­vän mm. rat­kai­su­kes­kei­sen Toyo­ta Kata-laa­tu­työ­ka­lun ja sitä tu­ke­vien mui­den työ­ka­lu­jen käy­tön mer­keis­sä. Aamu­päi­vän tee­moi­na oli­vat opis­ke­li­jan tun­te­mus sekä mo­ni­nais­tu­va lu­kio tut­ki­muk­sen va­los­sa. 

Ilta­päi­vä pai­not­tui eri­tyi­ses­ti laa­tu­työ­hön. Nos­tim­me ly­hy­es­ti Laa­tu­a­pi­la-hank­kees­sa te­ke­mäm­me mer­kit­tä­vim­mät työ­ka­lut esil­le. Tä­män jäl­keen Eve­li­na Saa­re­la Ar­ter Oy:stä tuli alus­ta­maan laa­tu­a­jat­te­lua hy­vin käy­tän­nön­lä­hei­ses­ti. Ar­ter Oy tar­jo­aa eri­lai­sia rat­kai­su­ja toi­min­nan do­ku­men­toin­tiin ja sel­keyt­tä­mi­seen sekä kou­lut­ta­mi­seen tar­jo­ten mm. asi­an­tun­ti­ja­kou­lu­tuk­sia sekä ARC- ja IMS-oh­jel­mis­to­ja, joil­la py­ri­tään te­ke­mään or­ga­ni­saa­ti­oi­den toi­min­taa läpi­nä­ky­väk­si. 

Eve­li­na taus­toit­ti meil­le laa­dun mer­ki­tys­tä ja ava­si muu­ta­mia ar­jen su­ju­voit­ta­mi­seen so­vel­tu­via työ­ka­lu­ja. Esi­mer­kik­si vaa­ti­mus­ten­mu­kai­suus ja toi­min­nan ke­hit­tä­mi­nen ruo­hon­juu­ri­ta­son nä­ke­myk­sis­tä al­ka­en on kai­ken A ja O. Tun­nis­ta­es­sam­me eri­lai­sia haas­tei­ta työs­säm­me on tär­ke­ää, että pro­ses­sit ovat kun­nos­sa ja kes­kei­set toi­mi­jat tie­tä­vät teh­tä­vän­sä ja tar­peel­li­set ke­hi­tys­ha­vain­not ja -eh­do­tuk­set huo­mi­oi­daan. Par­haim­mil­laan ke­hit­tä­mi­nen on in­nos­ta­vaa ja väl­tym­me jat­ku­val­ta tuli­pa­lo­jen sam­mut­te­lul­ta. 

Ar­ter­mai­ses­ti Eve­li­na ku­vai­lee pro­ses­sia jou­kok­si toi­siin­sa liit­ty­viä, tois­tu­via toi­min­ta­muo­to­ja, joi­den avul­la syöt­teet (l. ke­hit­tä­mis­tar­peet l. IN­PUT) muu­te­taan eri­näis­ten vai­hei­den (l. TEM­PUT) kaut­ta toi­mi­vik­si rat­kai­suik­si (l. OUT­PUT). Pro­ses­sin tar­koi­tuk­se­na on siis tuot­taa ar­voa asi­ak­kail­le/käyt­tä­jil­le, ja ku­vail­la, mi­ten voi­sim­me teh­dä työm­me par­haal­la mah­dol­li­sel­la ta­val­la. 

Jo­kai­nen työn­te­ki­jä ha­lu­aa on­nis­tua työs­sään. In­hi­mil­li­seen toi­min­taan liit­tyy sil­ti aina vir­hei­den mah­dol­li­suus. Huo­lel­la mie­tit­ty­jen ja ku­vat­tu­jen pro­ses­sien (eli laa­tu­näkö­kul­man) kaut­ta vir­hei­tä voi­daan pyr­kiä vält­tä­mään, ja si­ten an­ne­taan jo­kai­sel­le työn­te­ki­jäl­le mah­dol­li­suus on­nis­tua työs­sään ja teh­dä kor­jauk­sia pro­ses­siin sil­loin, kun sii­hen on tar­vet­ta. Pro­ses­se­ja tu­li­si­kin tar­kas­tel­la noin puo­li­vuo­sit­tain, jot­ta ne ei­vät jää käyt­tä­mät­tö­mi­nä unoh­duk­siin min­kään tie­don­hal­lin­ta­jär­jes­tel­män syö­ve­rei­hin.

Laatutyökalut käyttöön!

Käy­tän­nön työ­ka­lui­na PDCA-ajat­te­lu toi­mii eri­lais­ten pro­jek­tien to­teu­tuk­sen muis­ti­sään­tö­nä lois­ta­vas­ti: plan~suun­nit­te­le, do ~tee, check ~tar­kas­ta, act ~toi­mi.

Toi­si­naan on­gel­ma saat­taa olla ko­vin pii­los­sa, ja sitä voi­daan kai­vel­la esi­mer­kik­si 5 x MIK­SI-juu­ri­syy­työ­ka­lun avul­la. Täs­sä kes­ki­ty­tään aina pro­ses­sis­ta joh­tu­viin syi­hin, eli syyt­te­ly­näkö­kul­ma tu­lee unoh­taa, vaik­ka MIK­Si-ky­sy­mys her­käs­ti in­hi­mil­li­ses­ti aja­tel­tu­na voi täl­lai­seen suun­taan ajat­te­lua vie­dä. Mi­kään tois­tu­va laa­tu­vir­he ei mil­loin­kaan ole yk­sit­täi­ses­tä hen­ki­lös­tä joh­tu­va, vaan huo­mio tu­lee vie­dä pro­ses­siin: mikä siel­lä ei toi­mi ja es­tää ih­mi­siä te­ke­mäs­tä työ­tään kun­nol­la? Ovat­ko vas­tuut epä­sel­vät tai onko työ­oh­jeis­sa puut­tei­ta? Onko re­surs­seis­sa tai työn­ja­os­sa vii­lat­ta­vaa?

Kol­mas laa­tu­työs­ken­te­lyyn so­vel­tu­va tar­kas­te­lu­työ­kalu on seit­se­män hu­kan la­jia, jon­ka avul­la voim­me saat­taa nä­ky­väk­si mah­dol­li­set hi­das­teet tai vaik­ka­pa pääl­lek­käi­syy­det. Nämä hu­kan la­jit ovat yli­tuo­tan­to/ odot­te­lu/ yli­mää­räi­nen kul­je­tus/ yli­pro­ses­soin­ti/va­ras­toin­ti/ tur­ha lii­ke/ vir­he­kap­pa­leet.

Eikö olisi hienoa, jos… ?

Näil­lä sa­noil­la läh­dim­me var­si­nai­seen työ­paja­työs­ken­te­lyyn. Opet­ta­jat kus­ta­kin lu­ki­os­ta pää­si­vät pien­ryh­mis­sä kes­kus­te­le­maan ja to­te­a­maan mah­dol­li­suu­ten­sa itse vai­kut­taa omal­la toi­min­nal­laan laa­dun pa­ran­ta­mi­seen kou­luil­laan tär­keik­si kat­so­mis­saan tee­mois­sa. Täs­sä ajat­te­lut­ta­mi­ses­sa käy­tös­säm­me oli nk. Toyo­ta Kata-me­to­di.

Emme pys­ty yleen­sä hal­lit­se­maan koko toi­min­ta­ym­pä­ris­töä, mut­ta kata-mal­lin avul­la saam­me ta­van lä­hes­tyä haas­tei­ta omis­ta käy­tän­nön läh­tö­koh­dis­ta kä­sin.  

Täs­sä mal­lis­sa mää­ri­täm­me en­sin ha­lu­tun VI­SI­ON. 

  1. Haas­tam­me it­sem­me muut­ta­maan toi­min­ta­ta­po­ja 6kk—3 vuo­den sä­teel­lä. 
  2. Luom­me nyky­ti­las­ta ym­mär­ryk­sen, mi­ten asia on nyt. 
  3. Pil­kom­me haas­teen (nro 1) pie­nem­piin pa­loi­hin (mi­ten asia on esim. 1vk —3kk ku­lut­tua). 
  4. Tun­nis­te­taan ja py­ri­tään rat­ko­maan tai ai­na­kin peh­men­tä­mään tiel­lä ole­via es­tei­tä. 

Näi­den vai­hei­den jäl­keen aloi­tam­me kier­rok­sen uu­del­leen ja pu­reu­dum­me seu­raa­vaan ke­hit­tä­mis­pa­la­seen. 

Laa­tu teh­dään yh­des­säLaa­tu­a­pi­la-hank­keen lop­pu­jul­kai­su13.11.2024