Mittarit mahdollistavat tietoon perustuvan laadun kehittämisen
Sanna Eskelinen & Jarkko Sairanen, Gradia-lukiot, Jyväskylä
Mittareilla on keskeinen rooli laadunhallinnassa, sillä ne tarjoavat objektiivisia ja mitattavia tietoja prosessien toimivuudesta ja laatutavoitteiden toteutumisesta. Mittarit auttavat myös tunnistamaan kehityskohteita ja seuraamaan muutoksia. Mittarit siis mahdollistavat tietoon pohjautuvan laadun varmistamisen ja kehittämisen.
Lukiokoulutuksella on käytössään valtakunnallisia tietolähteitä, joista on saatavilla koulutukseen liittyvää tilastotietoa. Näiden pohjalta Laatuapila-hankkeessa laadittiin laatutavoitteiden toteutumisen ja toiminnan ydinprosessien arvioimiseksi 39 lukiokoulutuksen laatua mittaavaa mittaria. Näistä mittareista koottiin lukiokoulutuksen tuloskortti.
Pääsääntöisesti tuloskortin mittarit pohjautuvat olemassa olevaan paikalliseen sekä valtakunnalliseen tiedonkeruuseen, kuten Primuksesta saatavaan tietoon, Lukiolaisbarometriin, Kouluterveyskyselyyn, TEAviisariin, Vipuseen ja Laatuapilan lukioissa tehtäviin opiskelija-, huoltaja- ja henkilöstökyselyihin. Mittaristo kerää karkeasti jaettuna kolmea erilaista dataa: erilaisia indeksejä, toimintaan ja tapahtumiin liittyvää informaatiota sekä subjektiivisia kokemuksia. Tuloskortille mittarit on jaettu lukiokoulutuksen laatustrategiassa määriteltyjen laatutekijöiden mukaan. Eri tietolähteistä on poimittu yhdessä sovitut kysymykset, jotka antavat tietoa laadukkaasta oppimisesta, hyvinvoinnista ja osallisuudesta, saavutettavasta lukiokoulutuksesta sekä kehittyvästä toimintakulttuurista.
Mittaristo antaa tietoa ydinprosessien toimivuudesta ja laatutekijöiden toteutumisesta lukiokoulutuksessa. Tulosten havainnollistamista varten kehitettiin Power BI-raportti, jonka avulla voidaan tehdä helposti vertailuja Laatuapila-hankkeessa mukana olleiden lukioiden sekä koulutuksenjärjestäjien tasolla. Mikäli mittareiden perusteella todetaan selkeästi suuntaan tai toiseen vertailuarvosta poikkeavia tuloksia, voidaan esimerkiksi lukiotasolla toimintoja lähteä tarkistamaan tai todeta tietyn laatutavoitteen saavuttamisen onnistuneen hyvin. Mittaristo toimii myös vertaisarvioinnin apuna.
Alla olevissa kuvissa on esimerkkejä lukiokoulutuksen laatumittareita visualisoivasta Power BI -raportista. Koska raportti on vielä kehitysasteella eikä kaikkea tarvittavaa tietoa ole vielä saatu tuloskortille, ovat esimerkkikuvan luvut keksittyjä. Kuvista havainnollistuu kuitenkin Power BI-raportin visuaalisuus sekä se, että Power BI -raportilla tietoja ja näkymää voi suodattaa haluamallaan tavalla. Eri näkymissä tuloksia voi vertailla koulutuksenjärjestäjittäin, kouluittain, laatutekijöittäin tai laatutavoitteittain.







Laatuapila-lukiot kartalla ja koon mukaan visualisoituna