Ydinprosessit muodostavat laatukäsikirjan perustan

Sanna Eskelinen, Gradia-lukiot, Jyväskylä

Ydin­pro­ses­sien mää­rit­te­ly on kes­kei­nen osa oppi­lai­tok­sen ke­hit­tä­mis­tä ja laa­dun­hal­lin­taa. Sel­ke­äs­ti mää­ri­tel­lyt pro­ses­sit tu­ke­vat laa­du­kas­ta toi­min­taa, sel­kiyt­tä­vät roo­le­ja ja te­ke­vät yh­tei­ses­ti so­vi­tut toi­min­ta­ta­vat nä­ky­vik­si sekä hel­pos­ti löy­det­tä­vik­si.  

Laa­tu­a­pi­la-hank­kees­sa lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen ydin­pro­ses­seik­si pää­dyt­tiin mää­rit­te­le­mään seu­raa­vat kes­kei­set toi­min­not: lu­ki­o­toi­min­nan jär­jes­tä­mi­nen, ha­keu­tu­mi­nen, oh­jaus, op­pi­mi­nen ja opin­to­jen päät­tä­mi­nen. Jo­kai­nen ydin­pro­ses­si si­säl­tää 2–4 ala­pro­ses­sia. Pro­ses­si­talo ker­too vi­su­aa­li­ses­ti lu­ki­oi­den pro­ses­sien ko­ko­nai­suu­den.

Kullekin prosessille tehtiin prosessikaavio niin sanottu uimarata, josta selviävät prosessin vaiheet ja niihin liittyvät roolit. Prosessikaavioiden avulla on helppo hahmottaa prosessi kokonaisuutena. Jotta tehty työ tukisi mahdollisimman hyvin lukioyhteisön arkea, kuvatuista prosesseista johdettiin koulutuksenjärjestäjä- ja oppilaitoskohtaiset sanalliset kuvaukset, jotka muodostavat laatukäsikirjan keskeisimmän osion lukion henkilökunnan näkökulmasta. Selkeät prosessikuvaukset toimivat uuden henkilöstön perehdyttämisessä ja tukevat jo talossa olevia työntekijöitä yhteisten toimintamallien noudattamisessa.  

Esi­merk­ki­kuva uima­ra­das­ta

Gra­dia-lu­ki­ois­sa laa­tu­käsi­kir­ja ra­ken­net­tiin Gra­di­an hen­ki­lös­tön int­raan, joka toi­mii Sha­re Point -alus­tal­la. Kun laa­tu­käsi­kir­ja on jo en­nes­tään tu­tul­la alus­tal­la, toi­min­ta­oh­jeet on help­po löy­tää ja ne siir­ty­vät luon­te­vas­ti ar­jen toi­min­toi­hin.   

Laa­tu­käsi­kir­ja on ra­ken­net­tu ydin­pro­ses­sien mu­kai­ses­ti. Ku­hun­kin ydin­pro­ses­siin kuu­lu­va pro­ses­si­kaa­vio, sa­nal­li­set ku­vauk­set ja toi­min­ta­oh­jeet löy­ty­vät ydin­pro­ses­sien mu­kais­ten ot­si­koi­den alta. Laa­tu­käsi­kir­jas­ta voi esi­mer­kik­si tar­kas­taa, mit­kä ovat hen­ki­lös­tön eri jä­sen­ten teh­tä­vät ja vas­tuut, kun opis­ke­li­ja siir­tyy lu­ki­oon kes­ken luku­vuo­den, mit­kä ovat aika­ra­jat opis­ke­li­jan täy­den­tä­es­sä kes­ken­e­räis­tä suo­ri­tus­ta tai mitä toi­men­pi­tei­tä osaa­mi­sen tun­nis­ta­mi­nen ja tun­nus­ta­mi­nen edel­lyt­tää. Toi­min­ta­oh­jeis­sa käy­dään myös läpi jo­kai­sen opet­ta­jan vel­vol­li­suu­det opin­to­jak­son suun­nit­te­lus­sa, op­pi­mi­sen tuen tar­pei­den huo­mi­oi­mi­ses­sa sekä moni­puo­li­ses­sa ja laa­duk­kaas­sa ar­vi­oin­nis­sa.    

Kun toi­min­to­ja ar­vi­oi­daan, tar­ken­tu­vat ja muut­tu­vat usein myös pro­ses­si­ku­vauk­set ja toi­min­ta­oh­jeet. Laa­tu­käsi­kir­jan on­kin tar­koi­tus olla do­ku­ment­ti, jota päi­vi­te­tään ja jon­ka ajan­ta­sai­suut­ta ar­vi­oi­daan. Laa­tu­käsi­kir­jan jo­kai­seen pro­ses­siin on Gra­dia-lu­ki­ois­sa luo­tu il­moi­tus­ka­na­va, jon­ka kaut­ta laa­tu­käsi­kir­jan käyt­tä­jä voi il­moit­taa ha­vait­se­mas­taan puut­tees­ta tai vir­hees­tä. Laa­tu­ryh­män teh­tä­vä­nä on vas­taan­ot­taa ja kä­si­tel­lä il­moi­tuk­set sekä päi­vit­tää tar­peen mu­kaan toi­min­ta­oh­jei­ta.  

kaik­ki hank­kees­sa laa­di­tut uima­ra­dat ovat näh­tä­vil­lä aoe-pal­ve­lus­sa.

Laa­tu teh­dään yh­des­säLaa­tu­a­pi­la-hank­keen lop­pu­jul­kai­su13.11.2024