Ydinprosessit muodostavat laatukäsikirjan perustan
Sanna Eskelinen, Gradia-lukiot, Jyväskylä
Ydinprosessien määrittely on keskeinen osa oppilaitoksen kehittämistä ja laadunhallintaa. Selkeästi määritellyt prosessit tukevat laadukasta toimintaa, selkiyttävät rooleja ja tekevät yhteisesti sovitut toimintatavat näkyviksi sekä helposti löydettäviksi.
Laatuapila-hankkeessa lukiokoulutuksen ydinprosesseiksi päädyttiin määrittelemään seuraavat keskeiset toiminnot: lukiotoiminnan järjestäminen, hakeutuminen, ohjaus, oppiminen ja opintojen päättäminen. Jokainen ydinprosessi sisältää 2–4 alaprosessia. Prosessitalo kertoo visuaalisesti lukioiden prosessien kokonaisuuden.
Kullekin prosessille tehtiin prosessikaavio – niin sanottu uimarata, josta selviävät prosessin vaiheet ja niihin liittyvät roolit. Prosessikaavioiden avulla on helppo hahmottaa prosessi kokonaisuutena. Jotta tehty työ tukisi mahdollisimman hyvin lukioyhteisön arkea, kuvatuista prosesseista johdettiin koulutuksenjärjestäjä- ja oppilaitoskohtaiset sanalliset kuvaukset, jotka muodostavat laatukäsikirjan keskeisimmän osion lukion henkilökunnan näkökulmasta. Selkeät prosessikuvaukset toimivat uuden henkilöstön perehdyttämisessä ja tukevat jo talossa olevia työntekijöitä yhteisten toimintamallien noudattamisessa.

Esimerkkikuva uimaradasta

Esimerkkikuva uimaradasta

Esimerkkikuva uimaradasta

Esimerkkikuva uimaradasta

Esimerkkikuva uimaradasta

Esimerkkikuva uimaradasta
Gradia-lukioissa laatukäsikirja rakennettiin Gradian henkilöstön intraan, joka toimii Share Point -alustalla. Kun laatukäsikirja on jo ennestään tutulla alustalla, toimintaohjeet on helppo löytää ja ne siirtyvät luontevasti arjen toimintoihin.
Laatukäsikirja on rakennettu ydinprosessien mukaisesti. Kuhunkin ydinprosessiin kuuluva prosessikaavio, sanalliset kuvaukset ja toimintaohjeet löytyvät ydinprosessien mukaisten otsikoiden alta. Laatukäsikirjasta voi esimerkiksi tarkastaa, mitkä ovat henkilöstön eri jäsenten tehtävät ja vastuut, kun opiskelija siirtyy lukioon kesken lukuvuoden, mitkä ovat aikarajat opiskelijan täydentäessä keskeneräistä suoritusta tai mitä toimenpiteitä osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen edellyttää. Toimintaohjeissa käydään myös läpi jokaisen opettajan velvollisuudet opintojakson suunnittelussa, oppimisen tuen tarpeiden huomioimisessa sekä monipuolisessa ja laadukkaassa arvioinnissa.
Kun toimintoja arvioidaan, tarkentuvat ja muuttuvat usein myös prosessikuvaukset ja toimintaohjeet. Laatukäsikirjan onkin tarkoitus olla dokumentti, jota päivitetään ja jonka ajantasaisuutta arvioidaan. Laatukäsikirjan jokaiseen prosessiin on Gradia-lukioissa luotu ilmoituskanava, jonka kautta laatukäsikirjan käyttäjä voi ilmoittaa havaitsemastaan puutteesta tai virheestä. Laaturyhmän tehtävänä on vastaanottaa ja käsitellä ilmoitukset sekä päivittää tarpeen mukaan toimintaohjeita.
kaikki hankkeessa laaditut uimaradat ovat nähtävillä aoe-palvelussa.
