Lukiokoulutuksen laadunhallinta yleisesti
Samuli Laitinen, Gradia-lukiot, Jyväskylä
Laadunhallinnalla tarkoitetaan yleensä organisaatioon rakennettua pitkäjänteiseen toiminnan ja tulosten seuraamiseen sekä kehittämiseen rakennettua mallia. Laadunhallinnan on aina syytä olla tavoitteellista, kokonaisvaltaista ja ihan jokaisen yhteisön jäsenen tehtävä. Lukiokoulutuksen laadunhallinnalla on tavallaan pitkät perinteet, sillä esimerkiksi Kuntaliitto loi jo vuosina 2009–2010 lukiokoulutukseen laadunhallinnan itsearvioinnin viitekehyksen. Koko suomalaisen lukiokentän kattavan ja järjestelmällisen lukioiden laatutyön voi katsoa kuitenkin alkaneen valtakunnallisen laatustrategian julkaisemisesta.
Lukiokoulutuksen laadunhallinnassa voidaan soveltaa paljon yleisiä, vaikkapa yrityselämästä tuttuja laatutyön periaatteita. Koska lukioissa toimintaa järjestetään julkisen sektorin toimintaperiaatteiden mukaisesti eikä lukioiden lukuvuosirytmi muutenkaan ainakaan kvartaalitalouteen kovin hyvin istu, laadunhallintamalleja on rakennettu oppilaitosmuodon tarpeet ja toiminnan tavoitteet huomioiden – keskeisistä laatutyön periaatteista tinkimättä.
Laatuapila-hankkeessa laadunhallintaa lähestyttiin myös nimenomaan juuri lukiokoulutuksen tarpeiden näkökulmasta. Tavoitteena oli rakentaa malli, jossa kuvataan ytimekkäästi lukiokoulutuksen keskeiset prosessit, prosesseihin liittyvät laatukriteerit mittareineen sekä mittareiden käyttö ja tulosten huomiointi toimintaa ja sen kehittämistä ohjaavana tekijänä. Laadunhallintamallia luotaessa huomioitiin lukiokoulutuksen kehittämisessä käytettävissä oleva valtakunnallinen ja paikallinen tietoaines, kuten kouluterveyskyselyn, lukiolaisbarometrin, ylioppilastutkintolautakunnan ja paikallisten opiskelija-, henkilöstö- ja sidosryhmäkyselyiden tuottama tieto.
Laatuapila-hankkeessa luotu laadunhallintamalli noudattelee toimintaperiaatteiltaan yleisesti tunnetun laatukehän keskeisiä ajatuksia: toiminnan parantaminen rakentuu suunnittelun, toteutuksen, arvioinnin ja kehittämisen kiertokulun varaan. Laadunhallintamallissamme on kuvattu jokaisen kehän osa-alueen keskeiset sisällöt ja toimintaan vaikuttavat tekijät. Lisäksi laadunhallintamallissa on varmistettu lukiokoulutuksen laadun keskeisten tekijöiden, laadukkaan oppimisen, hyvinvoinnin ja osallisuuden, lukiokoulutuksen saavutettavuuden sekä kehittyvän toimintakulttuurin, linkittyminen paikalliseen laatutyöhön kaikissa sen vaiheissa.
Kuten todettua, Laatuapila-hankkeessa luotu lukiokoulutuksen laadunhallintamalli noudattelee monin osin yleisiä laatutyön periaatteita. Koulutuksenjärjestäjien laadunhallintamalleissa ja lukioiden laatutyössä ylipäätään on kuitenkin tärkeää muistaa koulutusorganisaation toiminnan omaleimaisuus ja se, että laadun varmistamisen ja toiminnan kehittämisen keskeisenä tavoitteena on aina oltava opiskelijan oppimisen mahdollisuuksien ja lukioyhteisön arjen sujuvuuden parantaminen. Näihin laatutyön tavoitteisiin jokaisen lukioyhteisön jäsenen on helppo sitoutua pitkäjänteistä työtä tekemään.
Laatu tehdään yhdessäLaatuapila-hankkeen loppujulkaisu13.11.2024