JOHDANTO: Mitä se laatu oikein on?
Oski Vidgren, Gradia-lukiot, Jyväskylä
Mitä se laatu oikein on? – Hankkeen lähtökohdista ja keskeisistä käsitteistä
Laatuapila-hanke on ollut koulutuskuntayhtymä Gradian, koulutuskuntayhtymä Tavastian, Kuopion lukiokoulutuksen ja Lahden lukiokoulutuksen yhteinen verkostohanke, ja sen keskeinen tehtävänanto on ollut valtakunnallisen Lukiokoulutuksen laatustrategian mukaisen laatutyön suunnitteleminen ja järjestäminen. Kaikki hankkeen koulutuksenjärjestäjät ovat Suomen mittapuulla suuria, mikä tarjosi hyvän lähtökohdan yhteistyölle.
Laatutyötä on tehty toisen asteen ammatillisissa koulutuksissa jo pidemmän aikaa, mutta lukiokoulutuksessa laatutyö on ollut pienemmässä roolissa tähän asti. Tämä on meidän näkökulmastamme tarkoittanut sitä, että jonkin verran pystymme ottamaan mallia ja oppia ammatillisesta koulutuksesta. Onneksi osa hankkeen koulutuksenjärjestäjistä toimii myös ammatillisen koulutuksen kentällä, mikä on mahdollistanut yhteistyötä. Toisaalta tämä on tarkoittanut sitä, että monissa asioissa olemme aloittaneet aivan perusteita. Mitä laatu oikein on ja mitä se on erityisesti lukiokoulutuksessa?
Tämä on ollut hankkeen näkökulmasta ehdottomasti arvokas asia. Kun olemme yhdessä miettineet, miten laadun ja siihen liittyvät käsitteet ymmärrämme, on meidän ollut helppo tehdä laatutyötä yhdessä. Tämän hankkeen julkaisun tavoitteena on kirjata ylös tätä tekemäämme työtä. Tässä kerromme tekemiemme konkreettisten laatutoimien ja työkalujen lisäksi, kuinka olemme sovittaneet laatuun liittyvän käsitteistön ja teorian lukioarkeen sopivaksi. Tämän tavoitteena on, että oppilaitostemme henkilökunnan ymmärrys laadusta ja laatutyöstä kasvaisi. Tämän lisäksi olisi hienoa, jos tämä julkaisu voisi herätellä ajatuksia ja tarjota tukea myös tulevissa laatuun liittyvissä hankkeissa ja ponnisteluissa.
Laadun jäljillä
Lukiokoulutuksen laatustrategia määrittää lukiokoulutuksen laatutyölle suuntaviivoja ja periaatteita mutta välttää esittämästä tarkkaa mallia laatutyölle. Tämän hankkeen puitteissa pääsimme kysymään asiasta suoraan opetushallituksen lukiokoulutuksesta vastaavalta opetusneuvos Petri Lehikoiselta. Hän kertoi hankkeen Opecast-podcastissa, että opetushallitus jätti laatutyössä paljon vastuuta koulutuksenjärjestäjille, koska Suomen lukiot ja koulutuksenjärjestäjät ovat hyvin erilaisia eikä kaikille yhteistä käsikirjaa tai mallia olisi ollut mahdollista muodostaa. Hän myös uskoi, että aivan perusteista lähtevä laatutyö antaa lukioille parhaan mahdollisuuden toteuttaa kestävää ja vaikuttavaa laadunhallintaa.
Laatutyö on luonnollisesti hyvä aloittaa laadun määrittelemisestä. Laadun määritteleminen ei ole ihan helppoa – etenkään jos pyrkii löytämään yhden määritelmä, joka kattaa laadun kaikki ulottuvuudet. Huomasimme työhön ryhdyttyämme, että laadussa on ainakin kaksi keskeistä osatekijää, jotka kannattaa huomioida laatutyössä.
Laatu on ensinnäkin ennustettavuutta. Oppilaitoksen näkökulmasta ennustettavuus on ennen kaikkea sitä, että opiskelija voi luottaa siihen, että hänellä on samanlaiset säännöt ja mahdollisuuden riippumatta siitä, kenen kanssa hän oppilaitoksessa asioi. Opetusneuvos Petri Lehikoinen muotoili saman ajatuksen Opecastissa niin, että laatu on lupausten pitämistä. Jotta tähän voitaisiin päästä, pitää oppilaitoksen henkilökunnalla olla jaettu näkemys ja ymmärrys asioiden hoitamisen tavasta.
Laatu ei voi kuitenkaan olla pelkkää ennustettavuutta, koska asiat voivat olla ennustettavia hyvässä ja pahassa. Laadun käsitteeseen sisältyy myös ajatus asioiden tekemisestä hyvin. Tässä laadun ulottuvuudessa on tärkeää miettiä myös vaikuttavuutta. Asioiden hyvin tekeminen tarkoittaa usein sitä, että tasapainoa haetaan laadun ja resurssien välillä. Tavoitteena on siis löytää sellainen taso, jossa opiskelija saa laadukasta ja hyvää koulutusta niin, että pysytään budjetissa ja resurssit riittävät monipuolisen lukiokoulutuksen järjestämiseen.
Laadukas toiminta tarkoittaa ja vaatii myös kehittämistä. Laatutyötä tehdessä väistämättä huomaa, että kaikki vakiintuneet ja sovitut toimintatavat eivät ole tarkoituksenmukaisia. Kun prosesseja ja vakiintuneita tekemisen tapoja kirjataan, löydetään usein myös kehitettävää. Toiminta ei myöskään tule koskaan valmiiksi. Maailma on jatkuvassa muutoksessa, ja joskus toimiviksi kehitetyt ja todetut toimintatavat eivät ole toimivia ikuisesti. Näin ollen laadukas toiminta edellyttää aina kehitystyötä ja laadun tarkkailua.
Laatutekijät, ydinprosessit ja ydinprosessien alaprosessit – keskeistä terminologiaa
Lukiokoulutuksen laatustrategia määrittelee lukiotoiminnalle ja sen laatutyölle neljä laatutekijää. Lukiotoiminnan laatua tulisi jatkossa tarkastella näiden laatutekijöiden kautta, ja niiden tulisi ohjata lukion toimintaa.
Lukion laatutekijöitä ovat laadukas oppiminen, hyvinvointi ja osallisuus, kehittyvä toimintakulttuuri ja saavutettavuus. Merkittävä osuus laatustrategian sisällöstä on näiden laatutekijöiden selittämistä ja havainnollistamista, joten emme paneudu tässä niihin sen tarkemmin. Laatustrategiassa kirjoitetaan: ”Laatutekijät liittyvät toiminnan rakenteisiin, prosesseihin tai tuloksiin ja niiden toteutumista voidaan arvioida kansallisella, paikallisella ja oppilaitoksen tasolla.”
Jotta laatutekijöiden toteutumista voitaisiin tarkastella ja mitata, määrittelee lukiokoulutuksen laatustrategia, että “laatutekijöitä kuvataan paikallisesti asetettujen tavoitteiden kautta, jotka kuvaavat lukiokoulutuksen olennaisia ja tavoiteltavia ominaisuuksia sekä prosesseja tavoitteiden saavuttamiseksi.” Paikallisesti täytyy siis jakaa jokainen laatutekijä konkreettisiksi laatutavoitteiksi. Laatutavoitteiden tulee olla sellaisia, että niiden toteutumista voidaan mitata. Tämän hankkeen puitteissa olemme määritelleet hankkeeseen osallistuville koulutuksenjärjestäjille yhteiset laatutavoitteet ja mittarit, joilla niiden toteutumista seurataan.
Prosessin käsitteen käyttäminen tuntui meistä aluksi hyvin vaikealta. Prosessin käsite tuntuu liittyvän useammin liike-elämään, emmekä koulussa työskentelevinä oikein päässeet käsiksi siihen, miten käsitettä tulisi käyttää. Kielitoimiston sanakirjan mukaan prosessi on ” tapahtumasarja, kehityskulku” tai tekniikan kielessä ”käsittelyvaiheiden ketju”. Tässä yhteydessä hahmotamme prosessin lukion kannalta olennaiseksi toiminnaksi, jolla on alku ja loppu ja jolla pyritään johonkin tiettyyn lopputulokseen. Prosessissa on useita vaiheita ja useita toimijoita. Laadukkaan toiminnan kannalta on tärkeää, että prosessi toteutuu aina samojen periaatteiden mukaisesti. Muussa tapauksessa opiskelijoiden tasapuolinen kohtelu ja tavoiteltu lopputulos vaarantuvat.
Seuraava haaste liittyi luonnollisestikin prosessien erottamiseen toisista prosesseista. Suuri osa laatutyöstä oli lukiokoulutuksen kannalta olennaisten prosessien tunnistaminen ja kuvaaminen. Päädyimme pian seuraavaan ratkaisuun. Olennaisinta on löytää lukiokoulutuksen ydinprosessit. Ydinprosessit ovat lukion keskeisimpiä tehtäviä, ja niitä ei voi olla kovin montaa. Koska ydinprosessit ovat laajoja, jakautuvat ne väistämättä alaprosesseihin, jotka ovat rajatumpia ja yksityiskohtaisempia.
Ydinprosessit alaprosesseineen on kuvattu sellaisiksi, että ne kuvaavat kaikkien hankkeen koulutuksenjärjestäjien toimintaa. Toiminnan kuvaus ei voi kuitenkaan jäädä liian yleiselle tasolle. Tästä syystä jokainen koulutuksenjärjestäjä on kirjoittanut prosessien keskeisistä vaiheita toimintakuvauksia. Ne ovat konkreettisia kuvauksia alaprosessien työvaiheiden järjestämisestä ja toteuttamisesta. Jotkin työvaiheet vaativat laajoja kuvauksia, ja toisia kuvataan suppeammin. Toimintakuvauksien kohdalla on myös tärkeää, että niitä muistetaan päivittää, kun käytännöt muuttuvat. Muussa tapauksessa niistä ei ole hyötyä laadukkaan toiminnan näkökulmasta.
Hankkeen lopputuloksena koulutuksenjärjestäjille syntyy laatujärjestelmä ja laatukäsikirja. Laatujärjestelmällä tarkoitetaan sitä kokonaisuutta, joka huolehtii toiminnan laadusta ja sen kehittämisestä. Se sisältää prosessit, sovitut käytänteet ja vastuut sekä kehittämisen tavat ja työkalut. Laatukäsikirja on dokumentti, joka kuvaa laatujärjestelmän keskeiset piirteet. Verkostohankkeen tavoitteena on ollut kehittää kaikille koulutuksenjärjestäjille toimiva sekä soveltuvilta osin yhteinen laatujärjestelmä sekä laatukäsikirja.
