Pietarsaaren lukio: Laadukasta oppimista tukevan opintojakson toteuttaminen
Opetussuunnitelman uudistamisen yhteydessä Pietarsaaren lukiossa mietittiin monesta näkökulmasta oppimisen tavoittelemisen ja suorittamisen eroa lukiolaisten elämässä. Lähtöoletuksemme oli, että suorituksiin keskittyminen, virheiden pelkääminen ja koesuoritusten merkityksen ylikorostuminen ovat ainakin osa niistä tekijöistä, jotka nuoria uuvuttavat. Suoritusten ja arvosanojen kerääminen pitkäjänteisen oppimisen tavoittelemisen sijaan johtaa myös helposti siihen, että oppituntien merkitystä ei riittävän selvästi nähdä. Silloin tärkeintä on kokeisiin valmistautuminen ja niissä menestyminen. Harmillista on myös, jos kaikki arvioitavat tehtävät tehdään periodin lopussa, eikä aikaa niistä saatavalle palautteelle ole lainakaan. Opiskelijallahan pitäisi olla myös mahdollisuus muuttaa omaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti.
Koulu on kuitenkin pedagoginen paikka. Oppitunneilla ovat ammattilaiset opettamassa, ohjaamassa ja neuvomassa. Opintojaksojen sisältöjä ei tarvitse yksin itselleen selvittää eikä tavoitteita yksin saavuttaa. Oppitunneilla opiskelijoilla on myös mahdollisuus asioiden yhdessä pohtimiseen ja vertaisarviointiin. Opiskeluun pitäisi myös sisältyä mahdollisuuksia turvalliseen epäonnistumiseen ja virheistä oppimiseen.






Valitettavasti muun muassa lukiokoulutuksen periodirakenne, oppisisältöjen runsaus, ylioppilastukinnon arvosanojen merkitys jatko-opintoihin hakeutumisessa – ja myös tiukassa istuvat asenteet – estävät asioihin rauhassa paneutumista, säännöllistä palautteen saamista ja suorituskeskeisyyden vähenemistä. Ne myös ruokkivat virheiden tekemisen pelkoa.
Tiedostamme nämä tosiasiat. Olemme kuitenkin pohtineet paljon opintojaksojen rakentamista ja opiskelijoiden arviointia niin, että mahdollisimman hyvin tukisimme oppimista, kouluun kiinnittymistä ja hyvinvointia. Yhteiset pedagogiset näkemykset opetuksen ja arvioinnin toteuttamisesta tukevat myös koko työyhteisön hyvinvointia.
Työskentelemme ruotsinkielisen lukion kanssa täysin yhteisissä tiloissa, ja meillä on siksi oltava täsmälleen samat aikataulut. Olemme kuitenkin saaneet sovitettua molempien lukioiden aikatauluihin periodien lopussa sekä valmistelutunteja ennen kokeita että palautetunteja opintojaksojen päättyessä. Osa palautetunneista sijoittuu seuraavan periodin puolelle. (Koeviikon rakenne).
Kun uusi opintojakso alkaa, käytetään hetki esimerkiksi sen pohtimiseen, mitä itsekukin opiskelija asiasta jo tietää ja miten mahdollinen aiempi saman aineen opintojakso sujui. Opettajat tekevät opintojaksojen etenemisestä mahdollisimman tarkat suunnitelmat, jotka ovat koko ajan myös opiskelijoiden nähtävillä esimerkiksi digitaalisilla oppimisalustoilla. Tässä huomioidaan oppiaineiden erilainen luonne.
Opettajia kannustetaan tekemään yhteistyötä eri oppiaineiden kesken. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi samojen tai samantyyppisten pohjamateriaalien käyttämistä erilaisiin oppimistehtäviin. Opintojaksosuunnitelmien jakaminen työyhteisössä auttaa yhteisten aihealueiden huomaamisessa.
Opiskelijoille annetaan mahdollisuus osallistua opintojaksojen arvioinnin suunnitteluun muun muassa sen osalta, mitkä ja millaiset arvioitavat suoritukset vaikuttavat arviointiin ja kuinka paljon. Opettaja on kuitenkin luonnollisesti se, joka viimekädessä päättää arvioinnista opintojakson tavoitteiden mukaisesti. Lukion aloittavien arvioinnin ei tarvitse rakentua samalla tavalla kuin heidän, jotka valmistautuvat lähestyviin ylioppilastutkinnon kokeisiin. Varsinkin ensimmäisen vuoden opiskelijoille järjestetään mieluummin useita pienempiä kokeita kuin yksi iso koe opintojakson lopussa. Tavoitteena on luoda monenlaisia mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan ja saada palautetta. Silloin myös mahdolliset tuen tarpeet tulevat helpommin huomatuiksi.
Keskeistä on, että myös arviointiperusteet ovat opiskelijoille selvillä heti opintojakson alussa ja ne ovat näkyvillä koko opintojakson ajan. Arviointi ei koskaan perustu pelkästään koearvosanoihin. Virheitä ei tarvitse pelätä. Itsearviointi on osa opintojakson arviointia.






Olemme halunneet nostaa keskiöön oppitunneilla tapahtuvan yhdessä oppimisen ja työskentelyn oppisisältöjen haltuun saamiseksi. Uskomme että vähitellen saavutettu ymmärrys ja oppiminen on pitkäkestoista. Silloin ei kokeisiin valmistautuminen olekaan enää niin työlästä ja kuormittavaa.





Minna Vanhamäki
rehtori
Pietarsaaren lukio
Katsothan myös laadukasta oppimista koskevan Pietarsaaren lukion laatiman laatukortin “Laadukasta oppimista tukevan opintojakson toteutus“.





