Someron lukio: Yhteisöllinen opiskeluhuolto laadun keskiössä
Someron lukiossa on noin 135 opiskelijaa. Meillä on jo useamman vuoden ajan panostettu suunnitelmallisesti lukion toiminnassa opiskelijoiden hyvinvointiin ja osallisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijoiden ääntä lukion päätöksenteossa on haluttu korostaa ja vuoropuhelua opiskelijoiden ja opettajien välillä on käyty aktiivisesti.
Kaikki lähtee lukion toimintakulttuurista. Lukion opetussuunnitelman mukaisessa toimintakulttuurissa ”opiskelijaa ohjataan tunnistamaan oma ainutlaatuisuutensa, luomaan ja ylläpitämään ihmissuhteita sekä arvostamaan itseään ja muita”. Toimintakulttuuri vaikuttaa siis yhteisön kaikkeen toimintaan ja sen jokaisen jäsenen hyvinvointiin ja turvallisuuteen.





Lukion opetussuunnitelma määrittelee opiskeluhuollon tavoitteeksi olla ensisijaisesti ennalta ehkäisevää, koko lukioyhteisöä tukevaa toimintaa. Someron lukiossa on pyritty siihen, että vahva yhteisöllinen opiskeluhuolto on keskeinen osa lukion toimintakulttuuria ja edistää opiskelijoiden osallisuutta ja aktiivisuutta. Niinpä meillä opiskeluhuollossa käsitellään paljon myös koulun yhteisöllisyyden edistämiseen liittyviä suunnitelmia ja tapahtumia.
Yhteisöllisyyttä tuetaan aktiivisesti ja suunnitelmallisesti lukion arjessa. Meillä Somerolla se tarkoittaa vahvoja perinteitä, joita kuitenkin toteutetaan höystettynä uusilla ideoilla. Ideoinnissa ovat vahvasti mukana opiskelijat. Meillä tällaisia yhteisöllisyyttä tukevia perinteitä ovat mm.
- Ykkösyllätys, joka on OPKH:n järjestämä yllätys ykkösille, mutta siihen osallistuvat kaikki lukion opiskelijat.
- Puurojuhla, jonka ykköset järjestävät yhdessä koko koululle.
- Karonkka, jossa juhlitaan abien koulun päättymistä. Tämän juhlan järjestävät kakkoset koko koululle ja projektiin liittyy pitkän näytelmän toteutus. Karonkasta saa opintopisteitä.
- Yöjoulujuhla, Joka jatkuu yli puolenyön, jolloin viimeinen koulupäivä tulee hoidettua yöllä.
- HUPI-passi eli hyvinvointiopintojakso, jossa järjestetään monenlaista yhteistä puuhaa.
- Abien 50-päivää, jossa Abit järjestävät kaikille yhteistä ohjelmaa, herkkuja yms.
- Yhteisöllinen joulukalenteri, jossa OPKH, nuorisotoimi yms. eri toimijat järjestävät joulukuun koulupäivinä yhteistä pientä toimintaa, yllätyksiä, kilpailuja tms.
- Yökoulu opintojakso, jossa on opetuksellinen osuus ja vapaata olemista.
Ja kaikkien edellä mainittujen lisäksi ryhmäyttämistä, vanhojen tanssit, penkkarit, liikuntahetkiä, OPKH:n ohjelmaa yms.
Verkostosta laatua seutulukioihin -hankkeen aikana lähdimme miettimään, miten yhteisöllinen opiskeluhuolto voisi olla meillä vielä vahvempi toimija myös laatutyössä. Opiskeluhuoltoryhmässä perinteisestikin käsitellään mm. kouluterveyskyselyä ja muuta lukion toiminnasta kerättyä palautetta. Miksi ei laatutyötäkin voisi ottaa osaksi lukion opiskeluhuoltotyötä?
Meillä lukion yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään kuuluu rehtori, opinto-ohjaaja (vararehtori), opiskelijakunnan ohjaava opettaja, kuraattori, kouluterveydenhoitaja ja opiskelijakunnan hallitus, jossa meillä tällä hetkellä on kuusi jäsentä. Lisäksi mukaan ovat tervetulleita kaikki opiskelijat ja tarvittaessa toimintaan osallistuvat myös muut yhteistyötahot mm. koulunuorisotyöntekijä, psykologi, etsivä nuorisotyöntekijä yms. Monesti kokoonpanossa on paikalla vähintään yhtä paljon nuoria kuin aikuisia.
Ryhmä on käsitellyt yhdessä haastaviakin aiheita ja keskustelu on aina ollut hyvin avointa ja rakentavaa. Viimeisimmässä kokouksessa mietittiin parannuksia lukion oman hyvinvointikyselyn kysymyksiin. Mietimme, millaiselle tiedolle meillä on tarve toiminnan kehittämiseksi. Nyt kysely voidaan suunnitelman mukaan toteuttaa. Lisäksi kävimme läpi yhteisöllisen joulukalenterin tämän vuoden suunnitelmaa ja koordinoimme mukana olevia yhteistyötahoja. Kävimme myös keskustelun tämän vuoden yöjoulujuhlasta mm. toteutuksen tavasta ja halutusta tapahtumapaikasta. Keskusteluissa opiskelijat ovat aktiivisia osallistujia, joiden mielipiteitä kuunnellaan tarkasti ja päätökset tehdään yhdessä. Opiskelijat ovat myös pyytäneet, että yhteisöllisen opiskeluhuollon kokouksia järjestettäisiin useammin. Näin siitäkin huolimatta, että kokoukset ovat heidän koulupäiväänsä ennen tai sen jälkeen.
Yhteisöllisen laatutyön pohjaksi loimme vuosikellon, jonka avulla laatutyö sidotaan osaksi opiskeluhuoltoa. Olemme kokeneet, että monet laatutyön osa-alueet ovat nimenomaan kouluyhteisön hyvinvointia ja toimintakulttuuria edistäviä ja toteutuvat parhaiten koko kouluyhteisön yhteistyönä. Lisäksi lukion laatustrategian osiot laadukas oppiminen ja saavutettava lukiokoulutus ovat monelta osaltaan sellaisia, että laadukas toiminta onnistuessaan lisää hyvinvointia ja mm. kiinnittymistä kouluyhteisöön.




Laatutyötä auttaa ja toimintaa jäsentää, kun on yhdessä sovittu, että millaisilla kyselyillä vuoden aikana toimintaa arvioidaan. Tällöin koko kouluyhteisön on helpompi sitoutua esim. vastaamaan kyselyihin. Meillä opiskelijat jo syksyn aluksi tiedustelivat, että koska ruusut ja risut kysely toteutetaan, koska se koetaan mielekkäänä. Mielekkääksi kyselyn tekee mm. se, että raportoidaan sekä tulokset että yhteisöllisessä opiskeluhuollossa sovitut kehittämisehdotukset. Monesti kehittämistyön tulokset näkyvät selkeästi myös lukion arjen tasolla. On siis yhdessä sovittu, miten seurataan, että kyselyistä seuraa aitoa kehittämistä.




Olemme myös työstäneet ajatusta, jossa laatustrategian mukaiset aihealueet toistuisivat lukion opiskeluhuoltotyössä kolmen vuoden sykleissä. Aloitimme tämän kokeilun kuluvana lukuvuonna hyvinvointi ja osallisuus -teemalla. Lukuvuonna 2025–2026 on vuorossa kehittyvä toimintakulttuuri ja 2026–2027 laadukas oppiminen ja saavutettava lukiokoulutus.
Pienessä lukiossa meillä ei ole isoa opettajaresurssia toteuttamaan laatutyötä, mutta meidän voimavaramme on koko kouluyhteisön laatutyö, joka on osa yhteisöllistä opiskeluhuoltoa ja siihen osallistuu koko kouluyhteisö.
Heini Kelosaari
apulaisrehtori
Someron lukio
Terhi Lindroos
hanketyöntekijä
Someron lukio
Katsothan myös kehittyvää toimintakulttuuria koskevan Someron lukion laatiman laatukortin “Välipysäkkikysely Someron tapaan“.





