Pieksämäen lukio: Lean-ajattelun soveltaminen lukiokoulutukseen
1980-luvulla kauppatieteen maisterin opinnoissani tutustuin Lean-ajattelun keskeisiin periaatteisiin. Käsitykseni erilaisista Lean-työkaluista tai -menetelmistä jäi hyvin pintapuoliseksi ja teorian tasolle. Ymmärsin Leanin olevan japanilainen teollisuusyritysten laatujärjestelmä.
Opiskeluajan jälkeen seuraava konkreettinen Lean-kosketukseni oli, kun vierailimme lukiomme opettajakunnan kanssa syksyllä 2010 paikallisessa teollisuusyrityksessä, missä Lean-menetelmiä oli otettu käyttöön. Toimitusjohtaja esitteli ylpeänä, kuinka työpisteiden uudella järjestyksellä ja prosesseja tutkimalla oli saatu aikaan parempaa laatua ja lisätty tuottavuutta sekä luonnollisesti yrityksen kannattavuutta.
Kolmannen kerran pohdin lean-ideologiaa korona-ajan blogikirjoituksessani 15.05.2020 mm. seuraavasti:
”Lean-termi Muda tarkoittaa hukkaa eli kaikkea sellaista toimintaa, joka ei tuota arvoa tuotteelle tai palvelulle. Koronakevät on pakottanut lukion toimimaan uudella tavalla. Olemme toteuttaneet huomaamattamme Lean-ajattelua. Prosesseja on virtaviivaistettu ja turhaa on vähennetty… Lean-ajattelussa jatkuvasta parantamisesta käytetään Kaizen -termiä, joka voidaan suomentaa pieniksi muutoksiksi tai muutokseksi parempaan. Etäopetusjaksosta tulee varmasti jäämään pysyviä toimintatapoja ja oivalluksia tehdä jatkossa toisin kuin aikaisemmin … Lean-ajattelussa ei yritetä kirittää työntekijää liikkumaan nopeammin, vaan kysytään, miksi työntekijän ylipäätään täytyy liikkua paikasta toiseen.”
Kun OKM ja OPH loppuvuodesta 2022 haastoivat lukioväen laadunhallintaan ja toiminnan kehittämiseen, ajattelin, että Pieksämäen lukiossa voitaisiin lähestyä laatua Lean-kulttuurin avulla. Ryhdyin pohtimaan voisiko Lean -ajattelu toimia oppilaitosympäristössä?
Lean-kulttuuri
Lean kulttuuri syntyy ottamalla käyttöön Lean-menetelmiä ja osoittamalla niiden arvo organisaation jäsenille. Koulutusten ja onnistumisen kokemusten kautta Lean tulee osaksi arkipäivää. Lean on pitkän aikavälin toimintamalli ja muutos vie useamman vuoden aikaa.
Lean kulttuurin tavoitteena on, että opitaan näkemään kehitysideoita ensin koulun toiminnassa ja ajan myötä myös omassa työssä. Lean-filosofian mukaan viimekädessä työ on se, joka tekijäänsä neuvoo. Perustavanlaatuinen ajatus on, että jokainen haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin ja kehittää omaa työtään. Työn imu syntyy siitä, kun kumpikin on mahdollista.
Leanin taustalla on kasvattaa organisaation jokaisen jäsenen vastuuntuntoa, aloitekykyisyyttä ja sitoutumista työhönsä ja omaan oppimiseensa. Henkilökohtainen kasvu on itsensä jatkuvaa kehittämistä ja oman toimintansa kyseenalaistamista. Lean-johtajuus on ihmisten kohtaamista sekä oppimisen ja osaamisen ilmapiirin ylläpitämistä enemmän kuin Leaniin liittyvän asiatiedon omaksumista.
Lean on jatkuvaa parantamista mikä edellyttää koko organisaation sitoutumista. Jatkuvaa parantamista tehdään yhdessä ja vähän kerrallaan hyvässä vuorovaikutuksessa ja keskinäisen kunnioituksen ilmapiirissä. Ongelmat pyritään ratkaisemaan yksi kerrallaan pysyvästi niin, ettei samaa ongelmaa tarvitse olla ratkomassa uudestaan.
Mikä ihmeen hukka?
Lean -ajattelussa laadun parantaminen ei perustu työtahdin ja määrän kasvattamiseen, vaan erilaisten hukkien vähentämiseen. Mistä voisi löytyä lukiokoulutuksen hukka? Missä asioissa tehdään sellaista työtä mikä ei tuota asiakkaalle arvoa?
Hukkatekijät jaetaan leanissa kahdeksaan eri luokkaan: 1) ylituotanto, 2) laatuvirheet, 3) tarpeeton liikkuminen, 4) ylikäsittely, 5) tarpeeton varastointi, 6) käyttämättä jätetty luovuus, 7) tarpeeton kuljettaminen ja 8) odottaminen. Hukkaa voidaan vähentää oppilaitoksen prosesseja ja toimintatapoja yksinkertaistamalla, palveluja järkiperäistämällä sekä digitaalisia järjestelmiä kehittämällä.
Jokaiseen hukkaluokkaan löytyy esimerkkikysymyksiä lukiokoulutuksen viitekehyksestä. Esimerkiksi seuraavasti: 1) Mihin käytämme aikamme? 2) Pidämmekö kiinni yhteisesti sovituista asioista? 3) Ovatko digialustat järjestyksessä? 4) Missä teemme tuplatyötä? 5) Mitä papereita mapitamme? 6) Miten osallistamme opiskelijat? 7) Tuleeko opiskelijoille/opettajille turhia siirtymisiä? ja 8) Miten palaverit sujuvat?
Jatkuvan parantamisen askeleita
Ensimmäinen askeleemme oli tietoisuuden lisääminen. Aloitimme koulumme Lean -matkan käymällä läpi erilaiset hukkaluokat ja pohtimalla niitä oman työn näkökulmasta. Pohdimme joitakin kehittämiämme prosesseja ”Lean-lasien” läpi. Esimerkiksi: Mitä hukkaa olemme vähentäneet ylioppilaskirjoitusten ilmoittautumisprosessin digitalisoimisella?
Myönteisen kehittymisimun olemme pyrkineet käynnistämään ”Jatkuvan parantamisen taulun” käyttöönotolla. Jatkuvan parantamisen taulun avulla olemme nostaneet esiin pieniä arjen oivalluksia, joiden avulla voisimme vähentää turhaa työtä. Jokainen on voinut laittaa vapaasti kehitysideoita taululle näkyviin.
Kehitettäväksi otetut ideat siirtyvät taululla omaan sarakkeeseensa ja lopulta ne päätyvät tehty -sarakkeeseen. Näin jatkuvan parantamisen askeleet saavat näkyvän muodon, mikä vahvistaa uskoa muutoksen onnistumiseen. Kehittäminen ei jää vain savolaiseksi projektiksi: ”aloittamista vaille valmis”.






Moni kehitettävä asia on alkuun liittynyt digitaalisiin järjestelmiin ja kanslian toimintaan. Olemme aloittaneet pienillä arjen asioilla, jotka on voitu toteuttaa helposti ja joskus nopeastikin. Pienten askelten politiikalla pyrimme etenemään kärsivällisesti niin, että yhdessä oppimisesta tulee lukiomme menestystekijä.
Jatkuvan parantamisen malli lähtee ajatuksesta, mitä meidän täytyy tehdä, että saavutamme tavoitteemme. Laadun kehittäminen etenee viiden kysymyksen pohjalta: 1) Mikä on tavoitetila/haaste?, 2) Mikä on todellinen tila?, 3) Mitkä esteet estävät meitä saavuttamasta tavoitetilaa?, 4) Mikä on ensimmäinen/seuraava askel? ja 5) Milloin askel on otettu ja voimme arvioida mitä opimme?
Leanissa matka kohti tavoitetta otetaan ottamalla ensimmäinen askel. Jokaisella askeleella opitaan jotakin, joka auttaa seuraavan askeleen ottamisessa. Matkamme jatkuu.
Vesa Hentunen
rehtori
Pieksämäen lukio






