Seuraavassa esimerkissä käydään läpi keinoja, joilla rakennetaan monivalintakyselyn luomiseen tarvittava syöte. Syötteen laatuun panostamalla saa usein parempia tuloksia, kuin nopealla ja suunnittelemattomalla syötteellä. Näitä asioita kannattaa pohtia myös muita syötteitä rakentaessasi.
Monivalintakyselyn syötteessä kannattaa määritellä ainakin seuraavat asiat:
Rooli
Kuvaamalla mistä roolista tekoäly toimii voit ohjata sen oikeille urille sen suhteen minkä tyyppisiä kysymyksiä halutaan – erilainen roolitus tuottaa hyvinkin erilaiset lopputulokset:
vs.
Olet mentori, joka valmistelee lukio-opiskelijoita ylioppilaskirjoituksiin
Tehtäväkuvaus
Kerro tekoälylle mitä toivot sen tuottavan, esimerkiksi:
Tee monivalintakysely, jossa on 10 kysymystä.
Aihe tai materiaali
Mistä aiheesta tai lähdemateriaalista kysely tehdään? Jos käytät valmista aineistoa tarjoa se tekoälylle – jos kysely ei perustu valmiiseen materiaaliin, niin voit rajata käytettyä materiaalia vain tieteellisiin artikkeleihin, niin että esimerkiksi keskustelufoorumien kirjoittelut jäävät pois – tai ainakin paljon vähemmälle ohjeistuksella:
Käytä vain tieteellisiä artikkeleita,
Kohderyhmä
Kerrotaan tekoälylle ketkä kyselyyn tulevat vastaamaan, jotta kysely on tasoltaan mahdollisimman hyvin kohdennettu:
Kysely on suunnattu suomalaisen IB-lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille, jotka ovat 16-17 vuotiaita.
Kyselyn haastavuus
Kohderyhmällekin kyselyjä voi tehdä erilaisiin tarkoituksiin ja perehtyminen voi samankaltaisillakin kohderyhmillä olla hyvin eri tasoista. Tarkenna edellistä määrittelyä vielä kyselyn haastavuuden määrittelyllä. Voit käyttää helppo, keskivaikea, vaikea -määrittelyä, tai voit määritellä vaikeustasoa tarkemmin:
Vastaajilla on vain vähän tietoa aiheesta – tee kyselystä aloittelijaystävällinen ja sellainen, että jokainen osallistuja saa onnistumisia kyselyyn vastatessaan.
Kysely on suunnattu aiheeseen kaksi vuotta perehtyneille asiantuntijoille, kyselyn tulee tarjota heille haasteita ja mahdollisuuksia mitata omaa tietämystään hankalien ja tulkintaa vaativien kysymysten kautta.
Kyselyn haastavuutta määriteltäessä kannattaa tavoite asettaa hieman yläkanttiin, sillä usein tekoälyt tekevät piirun verran suomalaista standardia helpompia kysymyksiä.
Vastausvaihtoehtojen määrä
Monivalintakysymyksissä oikean vastauksen kanssa lähes yhtä tärkeitä ovat väärät vastaukset: niiden tulee tarjota ajatuksia herättävää pohdintaa, mutta olla kuitenkin yksiselitteisesti pääteltävissä vääriksi. Virheellisten vaihtoehtojen määrä kannattaa pitää toivottua korkeampana, jolloin voit itse valita parhaat väärät vaihtoehdot – jos vaihtoehtoja pyytää vain halutun määrän, niin väärät vastaukset voivat olla liian helppoja tunnistaa – tai vaihtoehtoisesti sekoittua oikeaan vastaukseen.
Anna jokaiseen kysymykseen kuusi vastausvaihtoehtoa.
Oikeat vastaukset
Toisinaan tekoäly jättää oikeat vastaukset kertomatta, jos niitä ei erikseen pyydä. Syötteeseen kannattaa lisätä myös kohta:
Kerro oikeat vastaukset.
Valmis esimerkkisyöte:
Olet mentori, joka valmistelee lukio-opiskelijoita ylioppilaskirjoituksiin. Tee monivalintakysely, jossa on 10 kysymystä. Kyselyn aiheena on C.G.E.Mannerheimin elämä – käytä lähteenä vain tieteellisiä artikkeleita. Kysely on suunnattu suomalaisen IB-lukion kolmannen vuoden opiskelijoille, jotka ovat 17-18 vuotiaita. Vastaajat ovat opiskelleet historiaa lukiossa kaksi vuotta ja heillä on kattavat perustiedot aiheesta. Anna jokaiseen kysymykseen kuusi vastausvaihtoehtoa. Kerro oikeat vastaukset.
HUOM! On ensiarvoisen tärkeää käydä kysymykset ja niiden vastaukset läpi – tekoäly voi luoda kysymyksiä, joiden vastaus on täysin väärä tai harhaanjohtava – toisaalta tätä voi harkitusti käyttää myös oppimisen työkaluna ja jättää virheellisen kysymyksen kyselyyn. Opiskelijoiden löytäessä tämän voidaan aiheesta käydä hedelmällinen keskustelu ja tarjota opiskelijoille onnistumisen kokemus.
Vinkki kyselyn toteutukseen: monista tekstitekoälyistä kysymykset saa ulos .csv-muodossa, jolloin niistä voi luoda omilla laitteilla vastattavan erilaisilla kyselytyökaluilla.
Olet tietokilpailun juontaja ja esität viihteellisiä kysymyksiä