Tekoälyn avulla tehtävien ja tekstien eriyttäminen sekä ylös- että alaspäin on nopeaa. Tekoälyn voi valjastaa esim. korostamaan tekstistä avainsanat ja selittämään ne auki tai luomaan materiaalin pohjalta monivalintakysymyksiä, selitystehtäviä ja sisältöä käytäntöön soveltavia tehtäviä. Liitteessä 3 on esimerkki Microsoft Copilotin tuottamasta tekstistä sekä tehtävistä Platonin luolavertauksesta.
Samaa toimintamallia voi soveltaa myös moniin muihin tilanteisiin:
Tekstien rikastaminen.
Lisää tekstiin vertauksia ja idiomeja, jotka elävöittävät tekstiä: [teksti]
Materiaalin kääntäminen toiselle kielelle.
Lue materiaalin sivut 77-84 ja selitä teksti saksaksi.
Materiaali tulee tässä tapauksessa tarjota tekoälylle joko esim. .pdf-muodossa (ChatGPT) tai avoinna olevana verkkosivuna (MS Copilot+Edge-selain)
Anna seuraavaan tehtävään käytännön esimerkki, joka auttaa 16-vuotiasta suomalaista lukio-opiskelijaa hahmottamaan tehtävän paremmin: [tehtävä]
Opettajan on kuitenkin aina tärkeää tarkistaa sisältöjen oikeellisuus – tekoäly voi antaa virheellistä tietoa hyvinkin uskottavan kuuloisesti. Opettajan on myös hyvä iteroida ja hioa syötteitä optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi: hyvin harvoin ensimmäinen syöte tarjoaa lopullista vastausta. Liite 3 esimerkin tekstit on tuotettu ensimmäisellä syötteellä, kuinka muuttaisit syötteitä, jotta saisit parempia tehtäviä?
Tekoäly opettajan apuna24.5.2024
Vieraskielisten tekstien yksinkertaistaminen/selittäminen.
Esimerkkisyöte:
Lähde: Eurooppalaiset kielitaitotasot. Muuta teksti tasolle A2: [Muutettava teksti]
Poimi tekstistä avainkäsitteet ja selitä ne: [Teksti]