Kuvatekoälyt tuottavat laadukkaita kuvia tekstin (syöte) perusteella. Tekoälyn piirtämiä kuvia voi hyödyntää esimerkiksi maantiedon oppimateriaaleissa: tekoäly voidaan ohjata piirtämään juuri halutunlainen kartta, joka havainnollistaa eroosion vaikutusta tai . Tekoälyn luomat kuvat voivat herätellä ajatuksia esim. visualisoimalla tulevaisuutta tai vaihtoehtoisia historiankulkuja. Opettaja voi myös ohjata opiskelijat luomaan kuvia omiin materiaaleihinsa (julisteet, esitelmät…) tekoälyllä. Usein myös suunnittelutyössä tekoälyn avulla saa luotua nopeasti vedoksia ja esimerkkikuvia, joihin ihmisen piirtämänä menisi valtavasti enemmän aikaa. Kaikkein yksinkertaisimmillaan tekoälyn luomalla kuvalla voi herättää tunnin alkuun mielenkiinnon tai keventää tunnelmaa.
Osa tekoälyistä mahdollistaa myös kuvien tulkinnan, eli syötät kuvan tekoälylle ja tekoäly kuvailee mitä siinä on – tämä ominaisuus löytyy ainakin ChatGPT 4o-versiosta. Toinen mielenkiintoinen käyttötapa on kuvien täydentäminen ja muokkaaminen (niin kutsuttu inpainting) joka onnistuu esim. Adoben Photoshopissa, Pixlrissä, Midjourneyssa, Dream Studiossa ja toiminto yleistynee koko ajan myös muihin palveluihin.
Aivan kuten tekstitekoälyjä käytettäessä, myös kuvatekoälyjen kanssa on tärkeää tarkistaa tuotoksen sisältö huolella. Vaikka kuvat voivat näyttää vaikuttavilta ja uskottavilta, niin niiden sisältö voi olla virheellistä: esim. pyydetty kasvi onkin väärä jne.
Vaikka teksti- ja kuvatekoälyt ovat varastaneet valokeilan, niin tekoäly tuottaa musiikkia ja pikkuhiljaa myös videota. Kappaleita pystyy tuottamaan omilla sanoituksilla ja useissa eri genreissä. Tekoälyn luomat kappaleet sopivat moneen muuhunkin yhteyteen, kuin musiikin opetukseen: asioiden esittely yllättävillä keinoilla voi jättää hyvän muistijäljen! Suno (musiikki) ja Sora (video) ovat vain yksittäisiä esimerkkejä ja uusia palveluita tulee markkinoille kiihtyvällä tahdilla.
Tekoäly opettajan apuna24.5.2024