5. Tekoälytekstin analysointi ja kritisointi

5. Teko­äly­teks­tin ana­ly­soin­ti ja kri­ti­soin­ti

Teh­tä­väs­sä voi­daan käyt­tää val­mii­ta teko­älyn luo­mia teks­te­jä tai pyy­tää opis­ke­li­jaa luo­maan teko­ä­lyl­lä oman tar­kas­tel­ta­van teks­tin­sä. Teko­älyn tuot­ta­mia vas­tauk­sia on ku­vail­tu va­kuut­ta­vik­si, mut­ta per­soo­nat­to­mik­si – opis­ke­li­jan teh­tä­vä­nä on kri­ti­soi­da teko­älyn tuot­ta­maa vas­taus­ta täs­tä näkö­kul­mas­ta ja an­taa omat ke­hi­tys­i­de­an­sa sii­tä, kuin­ka teks­tis­tä sai­si teh­tyä per­soo­nal­li­sem­man ja luon­nol­li­sem­man.

Täs­sä teh­tä­vä­tyy­pis­sä voi olla tar­peel­lis­ta eten­kin en­sim­mäi­sil­lä kä­sit­te­ly­ker­roil­la tuot­taa teks­ti val­miik­si etu­kä­teen. Ai­neis­to­jen kan­nat­taa aluk­si olla sel­kei­tä ja va­li­koi­tu­ja, kun osaa­mi­nen kas­vaa, niin opis­ke­li­jat voi­vat al­kaa ana­ly­soi­maan mitä ta­han­sa teko­älyn tuot­ta­mia teks­te­jä. Teko­älyn luku­tai­to poik­ke­aa pe­rin­tei­ses­tä lu­e­tun ym­mär­tä­mi­ses­tä sekä läh­de­kriit­ti­syy­des­tä ja vaa­tii opet­te­lua sii­nä mis­sä ta­han­sa muu­kin uusi tai­to.

Esi­merk­ki

Opis­ke­li­jaa pyy­tää teko­älyä ker­to­maan kä­si­tel­tä­väs­tä ai­hees­ta. Hän käy läpi teko­älyn tuot­ta­man teks­tin ja mer­kit­see muis­tiin sekä kom­men­toi mitä asi­oi­ta oli mai­nit­tu myös oppi­ma­te­ri­aa­lis­sa (esim. kir­jan kap­pa­le) ja mitä ei. Teko­älyn­luku­tai­to ke­hit­tyy, kun opis­ke­li­ja tun­nis­ta mil­lai­sia ris­ti­rii­tai­suuk­sia teks­tien vä­lil­lä oli, mikä nii­tä voi se­lit­tää sekä kum­pi on to­den­nä­köi­sem­min oi­ke­as­sa?

Teh­tä­viä teko­äly­aika­kau­teen31.1.2024