Tehtävät tekoälyaikakauteen




Generatiiviset tekoälyt kuten ChatGPT, Microsoft Copilot tai Perplexity ovat asettaneet opettajat uudenlaisen haasteen eteen: opiskelijat pystyvät tekoälypalveluiden avulla tuottamaan uskottavia vastauksia perinteisiin tehtävänantoihin, vaikka eivät olisi tutustuneet opiskeltavaan aineistoon ollenkaan. Opettajat ovat huolestuneet tekoälyn vaikutuksista oppimistulokseen, sekä siitä kuinka opettajana tulisi reagoida tekoälyn lukio-opiskeluun tuomiin muutoksiin.
Seuraavassa esittelemme kymmenen tapaa tarjota opiskelijoille tehtäviä, joissa opiskelija on aktiivinen toimija ja oppija. Vinkkejä oppaassa on niille opettajille, jotka haluavat syleillä tekoälyn tuomia mahdollisuuksia ja keskittyä jopa tekoälyyn opiskelun kohteena, mutta myös heille, jotka haluavat rajoittaa tai estää kokonaan tekoälyn käytön.
Teksti: Miika Miinin, Lappeenranta
Taitto: Jukka Sormunen, Kuopio
Erityiskiitokset: Kari A. Hintikka, Katariina Laivamaa, Antti Sirkiä, Johanna Ovaska sekä lukuisat oppaan oikolukemisessa ja korjailussa avustaneet Imatran yhteislukion, Kimpisen lukion, Lyseon Lukion ja Taavetin lukion opettajat.
Tämä opas on tuotettu Lappeenrannan kaupungin Eduksin, Kuopion lukiotoimen ja Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian yhteistyönä.
Tehtäviä tekoälyaikakauteen31.1.2024