ChatGPT on kielitaikuri
Monikielinen viestintä on helppo tapa tutustua ChatGPT:n mahdollisuuksiin. Pyytämällä vastauksia eri kielillä samanaikaisesti voi antaa saman oheistuksen monikielisessä luokkaympäristössä. Opiskelijoiden keskinäisessä vuorovaikutuksessa ChatGPT voi toimia tulkkina – ei toki oikeaa tulkkia korvaa, mutta kouluissa ei sellaista ole yleensä mahdollista muutenkaan käyttää.
ChatGPT tunnistaa myös kielitaitotasot, joten vastauksen voi pyytää halutuille kielitaitotasoille. Tekoäly osaa myös muuttaa annetun tekstin kielitaitotasolta toiselle.
Tekoälyä voi pyytää selittämään asia niin, että esimerkiksi 10-vuotias ymmärtää sen. Virallista selkosuomea palvelu ei tuota, mutta se on hyvä yksinkertaistamaan ja tiivistämään monimutkaisia tekstejä.
Vastauksen pyytäminen useilla kielillä
Esimerkkisyöte on kaksiosainen:
- Ensin annetaan teksti joka halutaan viestiä ja kääntää.
- Sitten kerrotaan varsinaisen syöte: Selitä minulle tämä sama asia thain kielellä, kiinaksi, venäjäksi, arabiaksi, farsiksi ja ruandan kieleksi. [Liitä tekstikatkelma.] Käytännössä on havaittu, että syötteen pyyntönä ’selitä minulle’ toimii usein paremmin kuin ’käännä’.
Tekstin muuntaminen kielitaitotasolta toiselle
ChatGPT:n kyky muokata tekstiä erilaisten kriteerien mukaiseksi on osoittautunut varsin hyödylliseksi. Tätä kannattaa kokeilla, jos oppimateriaali on liian vaikeaa opiskelijoille, erityisesti S2 (suomi toisena kielenä) opiskelijoiden kanssa. Natiivitason tekstin (C2) voi muuttaa ChatGPT:n avulla vaikkapa A2 kielitaitotasoon sopivaksi.
Tekstin tiivistäminen ja yksinkertaistaminen onnistuu soveltamalla alla olevaa esimerkkiä omiin aineistoihin. On tärkeää tarkastaa tulos, sillä joskus yksinkertaistamisen myötä jää jotain oleellista pois.
- Varmista että ChatGPT:llä on käsitystäsi vastaava data siitä mitä ovat eurooppalaisen viitekehyksen kielitaitotasot. Tämä vaihe ei ole välttämätön. ChatGPT löytää kriteerit, mutta A1, A2, B1, B2, C1, mutta joskus varmistus ikään kuin aktivoi muistin. Syöte: Ymmärrätkö mitä ovat eurooppalaisen viitekehyksen kielitaitotasot?
- Voit vielä varmistaa asian testaamalla mallitekstillä. Syöte: Mitä tasoa tämä teksti on? [liitä tähän analysoitava teksti]. Anna palautetta vastauksesta, esimerkiksi: Tässä käytetty teksti on tosiaan noi B2-C1 tasoa. Ehkä lähempänä C1 tasoa, eli hieman alakanttiin arvioitu, mutta suhteellisen oikein.
- Tekstin kielitaitotason muokkaaminen tapahtuu antamalla muokattava teksti sekä kehottamalla tekoälyä: Yksinkertaista ja tarvittaessa tiivistä tekstiä niin, että se olisi ymmärrettävissä A2 kielitaitotason opiskelijalle.
- Työskentelyä on mahdollista jatkaa antamalla ChatGPT:lle kriteeritaulukko ja esimerkkiteksti, joka on haluttua tasoa. Tätä taktiikkaa voi kokeilla myös syötteen alussa (eurooppalaisen viitekehyksen kielitaitotason määritelmät taulukkona).